Středa, 24. dubna 2024

Děti Země se budou u soudu dovolávat práva na informace

Děti Země se budou u soudu dovolávat práva na informace

Krajský úřad Plzeňského kraje stejně jako Městský úřad v Boru odepřel poskytnout Dětem Země informace o stavbách billboardů

 

Na začátku tohoto roku oslovily Děti Země mimo jiných stavebních úřadů i Městský úřad v Boru s žádostí o informace týkající se povolených staveb billboardů podél dálnice D5. Ten poskytl situační plánky umístění těchto billboardů, ale odmítl vydat související kopie stavebních povolení.

 

Proti rozhodnutí úřadu v Boru jsme podali odvolání, Krajský úřad Plzeňského kraje jej však zamítl. Nezbývá nám tedy, než se v této věci obrátit na soud,” popisuje další vývoj Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

 

K tomuto problému existuje řada rozsudků, které dávají za pravdu našemu názoru, že máme stejně jako kdokoliv jiný na informace tohoto charakteru právo,” doplňuje Hyťha. “Vzhledem k tomu jsme přesvědčeni, že naše žaloba bude úspěšná.

 

Naprostá většina ostatních úřadů, na které se Děti Země s podobnou žádostí obrátily, informace poskytla bez problémů.

 

Paradoxem je, že i v případě úspěchu žaloby zřejmě dostaneme požadované informace kvůli krajskému úřadu až po vydání rozsudku, což může být za řadu měsíců,” dodává Hyťha.

 

 

Krajský úřad Plzeňského kraje odůvodňuje nemožnost poskytnutí informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím tím, že poskytování informací ze správních spisů upravuje správní řád. Dle názoru Dětí Země i již několika dřívějších rozsudků správních soudů je však takovýto výklad mylný, protože ustanovení správního řádu se vztahuje pouze na nahlížení do spisu, nikoliv však na poskytování informací z něj.

 

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země: 377 240 772, 606 104 784

Helena Štvánová, odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje: 377 195 422
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů