Sobota, 20. dubna 2024

U Hradce byly objeveny nebezpečné chemikálie

U Hradce byly objeveny nebezpečné chemikálie
Při kontrole skládky v Libčanech na Hradecku našli chemici přes tisíc druhů nebezpečných látek. Kromě látek na bázi ropných produktů, jako jsou mazadla nebo vyjeté oleje, byly objeveny například fenoly, kyanidy a rtuť.
Vzorky látek byly dopraveny do policejního výzkumného ústavu v Příbrami k dalším rozborům. Výsledky dostanou představitelé kraje a hasičů a dnes se podle nich rozhodne, jestli se látky zůstanou na místě, nebo budou ihned odvezeny. Do té doby bude hlídat skládku chemikálií policie, která kvůli nálezu obvinila tři obchodníky s chemikáliemi z přechovávání nebezpečných látek.
Zatčeni jsou zaměstnanci soukromé firmy SNOG HK a policie je zadržela po domovní prohlídce. Tato firma mohla podle některých zdrojů likvidovat lékařský odpad, ale pouze v omezeném rozsahu. Nalezené množství látek je však mnohem větší.
"Byla to malá chemická továrna, kde se pravděpodobně vyráběly další chemikálie," uvedl k odhalení v objektech někdejší firmy Vertex Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.
Policisté ani chemici nechtěli k případu vydávat informace.
"Nemohu k tomu nic říci, policie mně požádala, abych k tomu nic nesděloval, protože na případ uvalila informační embargo," uvedl například Karel Petrželka, generální ředitel firmy Dekonta, jejíž specialisté odhalenou skládku prozkoumávali.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů