Úterý, 23. dubna 2024

ESSA Czech odmítá zaplatit kraji za posudek, který vyzněl proti jejím plánům

ESSA Czech odmítá zaplatit kraji za posudek, který vyzněl proti jejím plánům

PRAHA – Společnost ESSA Czech, s.r.o., provozující lisovnu autodílů, znovu obchází českou legislativu. Odmítá zaplatit Středočeskému krajskému úřadu za odborný posudek (1), který vyhodnocuje vliv případného rozšíření závodu v Úvalech u Prahy na životní prostředí. Závěry posudku jsou totiž negativní. Expert objednaný krajem konstatoval, že provoz továrny neúnosně obtěžuje obyvatele Úval hlukem a navíc při stavbě závodu došlo k porušení řady českých zákonů. Dokud ESSA Czech za posudek nezaplatí, krajský úřad nemůže rozšíření lisovny oficiálně odmítnout. Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika a občanské sdružení Nové Úvaly se obávají, že ESSA Czech se možná pokusí rozšířit lisovnu „na černo“. Protiprávně a bez posouzení vlivů na životní prostředí byl totiž vybudován i celý stávající závod.

„Chování společnosti ESSA Czech je nehorázné,“ říká předseda Občanského sdružení Nové Úvaly Mgr. David Zapletal. „Je to výsměch všem občanům Úval i státu. Kdyby byl posudek o vlivech na životní prostředí pozitivní, jistě by ho firma již dávno uhradila a vesele by se stavělo,“ dodal Zapletal. Podle něj jsou zkušenosti obyvatel Úval se společností ESSA Czech natolik špatné, že se lze obávat nejhoršího. „Moc by mě nepřekvapilo, kdyby se manažeři lisovny rozhodli i bez posudku o vlivech na životní prostředí požádat o stavební povolení nebo začali nové výrobní haly stavět úplně na černo. Podobné situace jsme již zažili několikrát. V rozporu s územním plánem i územním rozhodnutí vznikla celá továrna. Později do ní byly jen na stavební ohlášení umístěn nový lis. Zcela protiprávně vznikla i zeď kolem továrny, nazývaná protihlukovou. Z prostoru obráceného k obytné zástavbě, kde neměla probíhat žádná manipulace s materiálem ani pohyb kamionů, zmizely bez náhrady stromy,“ vyčísluje sérií nezákonností Zapletal.

Podle Mgr. Lukáše Matějky z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika by teoreticky stavba nových hal lisovny bez posudku na životní prostředí možná být neměla. „Základním problémem je ale to, že v praxi vychází stavební úřad v Úvalech společnosti ESSA Czech vstříc a rozhoduje v rozporu se zákonem. Firma tak nebyla dosud nijak postižena za nelegální výstavbu v minulých letech, natož aby nepovolené stavby někdo odstraňoval. Pokud by se vedení továrny rozhodlo jít stejnou cestou a stavební úřad nechal věcem volný průběh, nové výrobní haly by opravdu mohly vzniknout protiprávně a bez potřebných povolení,“ vysvětluje Matějka. Podle něj by měl být v celé kauze mnohem aktivnější Krajský úřad Středočeského kraje, který může vyvinout tlak na společnost ESSA Czech a zajistit správné fungování podřízeného stavebního úřadu v Úvalech.

Každá firma, která chce stavět novou továrnu, musí v rámci územního řízení předložit závěry expertního posudku o vlivech stavby na životní prostředí. Posudek vzniká nezávisle. Příslušného odborníka vybírá i platí krajský úřad nebo Ministerstvo životního prostředí – to proto, aby investor nemohl experta ovlivňovat. Po dokončení práce kraj nebo ministerstvo náklady příslušné firmě vyúčtuje. ESSA Czech však posudek státu dodnes neuhradila, ačkoliv od jeho zpracování uplynulo více než půl roku. „S podobnou situací jsem se za pět let své práce na krajském úřadě setkal jen dvakrát,“ říká Václav Žák z Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje. „Oznamovatelé jinak vždy posudek včas uhradí, i když je jeho vyznění negativní. ESSA Czech se nezaplacením posudku zjevně snaží vyhnout nesouhlasnému stanovisku krajského úřadu. Jediným nástrojem, který nám zákon v této situaci dává, je stanovisko nevydat. A bez něho podle zákona nelze rozhodnout o umístění stavby,“ řekl Žák.

Odborný posudek o vlivech případného rozšíření lisovny ESSA Czech v Úvalech na životní prostředí zpracoval v září 2005 RNDr. Ing. Roman Kovář, který má akreditaci Ministerstva životního prostředí. ESSA Czech chtěla závod i výrobní kapacitu navýšit zhruba čtyřikrát. Posudkář označil projekt za nepřijatelný, neboť lisovna stojí v těsném sousedství obytné zástavby. Pokud by se měla rozšířit, museli by být všichni obyvatelé tzv. Nových Úval přestěhováni. Hydraulické lisy v továrně totiž pracují v nepřetržitém provozu a vydávají nesnesitelný pulzní hluk, který není možné omezit na přijatelnou míru ani stavebními úpravami a protihlukovým valem. Ing. Kovář ve svém posudku dále uvedl, že stavba lisovny vznikla v naprostém rozporu s územním plánem Úval. Na příslušných pozemcích totiž měla vzniknout občanská vybavenost a drobné provozovny. Toto porušení zákona je dalším důvodem, proč by se továrna neměla rozrůstat.

Přílohy:

(1) Posudek o vlivech záměru „Dostavba výrobního závodu ESSA CZECH s.r.o., Úvaly“ na životní prostředí je k dispozici na www.ceu.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů