Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská komise: Česká republika musí doplnit Naturu 2000

Evropská komise: Česká republika musí doplnit Naturu 2000

DAROVÁ U PLZNĚ – Česká republika bude muset doplnit návrh evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Vyplývá to ze závěrů biogeografického semináře, který dnes skončil v Darové u Plzně. Zástupci Evropské komise, nezávislí odborníci, zástupci vlád České republiky, Polska a Slovinska a zástupci nevládních organizací na semináři společně projednali návrhy území soustavy Natura 2000. České nevládní organizace zde prezentovaly své stanovisko, že vládní návrh je nedostatečný.

 

Koalice nevládních organizací pro Naturu 2000 na semináři prezentovala své výtky k vládnímu seznamu lokalit a seznámila Evropskou komisi se svými návrhy na doplnění soustavy Natura 2000. „Česká republika vypracovala kvalitní metodiku pro vymezení stanovišť Natury. Přesto ale považujeme vládní návrh za nedostatečný,“ říká František Krahulec z České botanické společnosti, který se semináře zúčastnil za nevládní organizace.

 

„S výsledkem semináře jsme spokojeni. Většina našich výtek byla Evropskou komisí přijata. Ke stávajícím devíti procentům jsme navrhovali doplnit další lokality o celkové rozloze 2 % území republiky,  které by  výrazně zvýšily ochranu jednotlivých typů stanovišť,“ uvedl Mojmír Vlašín, druhý zástupce nevládních organizací na semináři.

 

Ve vládním seznamu chybí několik velmi kvalitních lokalit, přestože zcela odpovídají stanoveným kritériím  výběru. „Například kaňon Labe se svou zcela unikátní přírodou byl navržen ve velmi omezené podobě. V tomto případě si myslíme, že šlo o politické důvody, protože toto území v původně navrženém rozsahu by bylo v kolizi s kontroverzním záměrem na výstavbu jezu. Takový postup je ale v rozporu s evropskou směrnicí, podle níž je Natura utvářena.,“ sdělila Kateřina Hlavatá ze sdružení Arnika.

 

„Natura 2000 je obrovská příležitost pro přírodu i lidi na celém kontinentu. Bohužel s podobou, ve které byl návrh schválen vládou České republiky nemůžeme souhlasit a Evropská komise nám dala za pravdu,“ shrnuje stanovisko nevládních organizací Vlašín, který je zároveň jedním z autorů „stínového“ návrhu.

 

Natura 2000 je vyhlašována ve všech zemích Evropské unie. Jejím cílem je zastavit pokles biodiverzity na evropském kontinentě. Natura 2000 je zároveň obrovskou příležitostí nejen pro ochranu přírody, ale i pro regionální rozvoj. Oblasti soustavy Natura 2000 otevírají cestu k mnoha fondům a dotacím jak z Evropské unie tak z České republiky.

 

Kontakt:

Kateřina Hlavatá, katerina.hlavata@arnika.org, 737 551 108

Eva Chvojková, eva.chvojkova@sev-ametyst.cz, 605 702 744

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů