Čtvrtek, 28. března 2024

Lisovnou ESSA v Úvalech se zabývá Evropský soud pro lidská práva

Lisovnou ESSA v Úvalech se zabývá Evropský soud pro lidská práva

PRAHA/ÚVALY – Předseda Občanského sdružení Nové Úvaly Mgr. David Zapletal podal stížnost na Českou republiku k Evropskému soudu pro lidská práva. Důvodem stížnosti je, že jeho rodinný dům a pozemek jsou trvale znehodnoceny nelegální stavbou lisovny automobilových karosérií ESSA Czech. Státní úřady jsou přitom vůči porušování zákonů netečné a továrna již šestým rokem vyrábí, ačkoliv vznikla nelegálně. Loňské šetření ombudsmana potvrdilo, že „černou“ stavbu továrny umožnilo špatné rozhodování stavebního úřadu Úval u Prahy (1). Stejně jako David Zapletal jsou postiženy desítky dalších obyvatel města. Pokud Zapletal ve sporu s Českou republikou uspěje, dojde zřejmě k sérii dalších stížností k mezinárodnímu soudu a Česká republika bude muset poškozeným vlastníkům zaplatit za znehodnocení majetku. Škody dosahují desítek milionů korun.

 

 

„Vyčerpali jsme všechny možnosti, jak obhájit svá práva v České republice. Továrna ESSA Czech byla postavena jen díky porušení celé řady zákonů a na náš úkor,“ říká předseda občanského sdružení Nové Úvaly Mgr. David Zapletal. „Naše sdružení hájí práva více než stovky majitelů rodinných domů, v jejichž blízkosti měla podle územního plánu vzniknout zóna služeb, nákupů a menší podniky. Místo toho máme bohužel výhled na patnáct metrů vysokou lisovnu karosérií, která vydává silně obtěžující hluk. Znalecké posudky potvrdily, že nyní jsou naše domy i pozemky prakticky neprodejné a jejich hodnota se za pět let snížila nejméně o třetinu,“ vysvětluje Zapletal.

 

Podle vyjádření ombudsmana z roku 2004 zavinil poškození majitelů rodinných domů v Úvalech tamní stavební úřad a Okresní úřad pro Prahu – Východ, který však byl posléze v rámci reformy státní správy zrušen. „Odpovědnost za protiprávní jednání zrušením úřadu samozřejmě nezanikla,“ vysvětluje právník Mgr. Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Pokud Evropský soud pro lidská práva uzná, že úřady svým špatným rozhodováním porušily právo nerušeně užívat majetek, bude muset Česká republika  vzniklou újmu finančně kompenzovat. To se týká i neschopnosti státu umožnit poškozeným lidem domoci se ochrany svých práv před českými soudy. Placení tzv. spravedlivého zadostiučinění za porušení práv vyplývajících z Evropské konvence o lidských právech je v tomto případě zjevně jediný bič na neschopnost a protiprávní jednání úřadů,“ dodal Matějka.

 

Celý problém vznikl v roce 1998. Stavební úřad v Úvalech u Prahy tehdy vydal povolení k umístění lisovny společnosti ESSA Czech v lokalitě, kde měla podle územního plánu vzniknout zóna služeb, obchodu a drobná nerušící výroba. Úřad přitom nepožadoval posouzení vlivů továrny na životní prostředí v režimu EIA. Majitelé pozemků určených k výstavbě rodinných domků byli postupem stavebního úřadu zcela vyloučeni z účasti na rozhodování – k výstavbě lisovny se nemohli vyjádřit, protože je o ní úřad vůbec neinformoval. Obyvatelé Úval jsou přesvědčeni, že došlo k porušení jejich ústavního práva nerušeně užívat majetek. Znalecké posudky, které si obyvatelé nechali vypracovat, vyčíslují celkovou vzniklou škodu v řádu desítek milionů korun. Pozemky a rodinné domky ležely původně na okraji města Úval a na dohled od Kunratického lesa. Nyní se nacházejí v těsném sousedství lisovny automobilových karosérií a staly se prakticky neprodejnými, jejich cena poklesla o desítky procent.

 

 

Poznámky:

 

(1) Kopii zpráv o výsledcích šetření ombudsmana můžeme v případě zájmu zaslat faxem nebo e-mailem (celkem 12 stran, formát JPEG).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů