Úterý, 23. dubna 2024

Hradec Králové rozšíří systém kompostování rostlinného odpadu

Hradec Králové rozšíří systém kompostování rostlinného odpadu

Hradec Králové -- Další část lidí ve stotisícovém Hradci Králové bude mít možnost kompostovat rostlinné odpady ve speciálních kompostérech koupených radnicí. Zatím se do v dubnu zahájeného projektu zapojilo přes 450 domácností ze čtvrtí Malšovice a Malšova Lhota. Nově budou mít tuto možnost i lidé ze čtvrti Nový Hradec Králové. ČTK to dnes řekl hradecký primátor Otakar Divíšek.

Cílem projektu je snížit množství odpadu, které by jinak končilo na skládkách a za jeho uložení by se muselo platit. Kompost lidé použijí na svých zahrádkách nebo jim ho město zdarma odveze na svou kompostárnu. Kompostéry o objemu 120 litrů, kterých městské technické služby zatím pořídily 1200, si lidé půjčují zdarma.

Lokality Malšovice, Malšova Lhota radnice pro start projektu vybrala proto, že v nich žije velká část lidí v rodinných domcích se zahrádkami. Na Novém Hradci Králové je skladba bydlení podobná. "Největší poptávku po kompostérech očekáváme zejména na podzim, kdy začne padat ovoce," řekl primátor. Náklady na projekt činí přibližně 2,45 milionu korun, z toho asi 1,4 milionu korun stojí kompostovací nádoby.

Problém likvidace odpadu rostlinného původu z domácností, který nyní většinou končí na skládkách, řeší i jiná města. Předloni například kontejnery na bioodpad po městě začala rozmisťovat radnice v Chebu.

Zdeněk Rychtera
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů