Čtvrtek, 28. března 2024

Nová kompaktní spalovací pec napomáhá lépe plnit přísnější předpisy Evropské unie v oblasti emisí uhlovodíků

Finská společnost Ehovoc OY uvedla na trh novou spalovací pec s převratnou katalytickou technologií, umožňující společnostem snadněji plnit nové limity emisí stanovené EU pro těkavé organické látky (VOC) obsahující uhlovodíky.

Nová  kompaktní spalovací pec napomáhá lépe plnit přísnější předpisy Evropské unie v oblasti emisí uhlovodíků
Navštivte nás na veletrhu
ACHEMA 2006 (15-19. 5)
Frankfurt n/M, SRN
Vnější plocha 1, Stánek G9-G10


Nový výrobek společnosti Ehovoc OY, nazvaný „Malý obr“ (Little Giant), je nejen menší než konkurenční systémy na odstraňování VOC, ale spotřebovává také méně energie, má nízké provozní náklady, dlouhou životnost a nízké náklady na údržbu. Poprvé jsou katalytické spalovací pece  schopny konkurovat ve všech faktorech  tradičním termickým provedením.

Hlavními oblastmi pro využití „Malého obra“ jsou lakovny, tiskařský, farmaceutický a chemický průmysl, tj. tam, kde jsou vylučovány ve výrobním procesu VOC.

Garantovaný výkon

„Malý obr je pravděpodobně první katalytická spalovací pec VOC, na kterou je poskytována desetiletá záruka na katalyzátor a přidružený tepelný výměník“, říká Reijo Lylykangas, exportní ředitel v Ehovoc OY. „To odráží naši důvěru v naši technologii a v dlouhodobý výkon spalovací pece.“ (založeno na 15ti letých zkušenostech)

S poslední a nejpřísnější fází směrnice EU o emisích VOC, která vejde v platnost v říjnu 2007, musí mnohé společnosti používající organická rozpouštědla čelit novým přísným nařízením. Nová pec jim pomůže plnit nové emisní limity při zachování  stávajících výrobních procesů.

 

Nízké provozní náklady

Spalovací pec Ehovoc nabízí extrémně nízké provozní náklady. Např. spalovací pec s kapacitou 4000 m3/h při obsahu VOC pouhých 0,5 g/m3 dosahuje součet veškerých nákladů na energetickou potřebu, údržbu a stlačený vzduch pouze 1 EUR/h.

Základní verze „Malého obra“ byla navržena tak, aby se vešla do dopravního kontejneru, což usnadňuje dopravu na místo určení. Snadná a rychlá instalace vyžaduje pouze  připojení plynového potrubí, stlačeného vzduchu a elektrické energie. V případě potřeby změny  výrobního místa lze jednoduše přemístit kontejner na novou pozici.

V praxi je provoz spalovací pece plně automatizován a přizpůsobuje se momentální koncentraci rozpouštědel. Celkovou kontrolu lze provádět počítačem nebo alternativně telefonem pomocí systému GSM.

Průkopnická technologie

Koncepce „Malého obra“ průkopnicky zlepšuje technologii katalytických spalovacích pecí VOC. Konstrukčně spojuje nový katalytický systém se zvětšeným tepelným výměníkem. Katalytický konvertor snižuje teplotu spalování o cca 500°C ve srovnání s teplotami konvenčního spalování, které jsou mezi 760 a 850°C. Nová fyzikální struktura katalytického konvertoru zvyšuje čtyřikrát kontakt mezi molekulami plynu a aktivním povrchem katalyzátoru, což přispívá k celkovému zvýšení efektivity.

Katalytický konvertor používá  katalyzátor z drahých kovů s geometrickým a specifickým povrchem, který je velmi tolerantní k tzv. katalyzátorovým jedům jako jsou fosfor, síra, vápník a zinek. To zajišťuje dlouhou aktivní životnost a poskytuje společnosti Ehovoc možnost nabídnout desetiletou záruku na katalyzátor a tepelný výměník, přičemž lze očekávat, že životnost dosáhne 20 let.

Rostoucí efektivita

Ehovoc rovněž vylepšil charakteristiky přenosu tepla v tepelném výměníku tím, že použil tenkých proužků vlnité oceli tvořící konstrukci s velkou plochou povrchu. Tím se zvyšuje efektivita přenosu tepla z proudu vzduchu na ocel na 96%. Reijo Lylykangas vysvětluje: „Díky nízké provozní teplotě a efektivnímu tepelnému výměníku je dosaženo velmi nízkého bodu hoření bez nutnosti dodání vnější energie. Stačí koncentrace pouhých 0,4 g/m3, což nemá obdobu v žádné jiné spalovací peci na světě.“

Nová konstrukce výrazně podporuje zvýšení kapacity při malé velikosti spalovací pece. „Jsme schopni nainstalovat pec o kapacitě 18.000 nm3/h do 20 ti stopého kontejneru, zatímco předchozí maximum pro kontejner této velikosti bylo pouze 5.000 nm3/h,“ říká Reijo Lylykangas. Ve srovnání s konkurenčními pecemi je „Malý obr“ co do velikosti asi čtvrtinový. Navíc pec obsahuje standardně také filtr částic, čímž se snižují celkové emise.

Společnost Ehovoc OY byla založena v roce 1998 a její hlavní obchodní aktivitou jsou spalovací pece založené na inovační katalytické technologii pro nakládání s VOC. Vlastní  certifikáty  ISO 9001 a ISO 140001. Ehovoc Oy má sídlo v Oulu v severním Finsku. Ehovoc je soukromá společnost s podílovým vlastnictvím finské investiční společnosti Teknoventure.

Popisky k fotografiím:

1.  Malý obr je nová spalovací pec s katalytickou technologií pro snižování emisí těkavých organických látek (VOC).

2. Díky inovační konstrukci s katalytickým konvertorem od Ehovoc Oy se spalovací pec VOC o kapacitě 18.000 nm3/h vejde do 20 ti stopého kontejneru.

3. Ve srovnání s konkurenčními pecemi má Malý obr asi čtvrtinovou velikost.

 

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

v ČR a SR

PASTORA CS, spol. s r.o
Ing Jan Nevrkla                                     
Pod Višňovkou 21/1662                                          
14000 Praha 4
Tel. 420234038140                                                                
E-mail: jan.nevrkla@helkama.cz

Ve Finsku

Ehovoc OY
Mr. Reijo Lylykangas, Export director
Tel: 358143771356
E-mail: reijo.lylykangas@vocci.fi
www.ehovoc.fi

Zdroj: PR článek EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů