Čtvrtek, 28. března 2024

Hlukem stresovaní obyvatelé dostanou zadarmo nová okna

Hlukem stresovaní obyvatelé dostanou zadarmo nová okna

Stresující životní podmínky v olomoucké Foerstrově ulici, která patří k hlukem nejzatíženějším v zemi, by se měly ještě do konce roku alespoň částečně zlepšit. Správce komunikace - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) - nechá na vlastní náklady vyměnit stávající nekvalitní okna za plastová.

Olomouc - Instalace oken lépe chránících před hlukem by se mohli obyvatelé ulic Tovární, Velkomoravské, Albertovy a Foerstrovy dočkat v druhé polovině roku.

Hluk na celém průtahu nechalo ŘSD změřit už loni. Poté byly vytipovány nejkritičtější úseky. "Třetí etapu, která zmapuje hladinu hluku v jednotlivých bytech, zahájíme v nejbližší době," řekl Pavel Študent z ředitelství. Na výměnu budou mít nárok místnosti, v nichž zvuková zátěž přesahuje ve dne 70 a v noci 60 decibelů. Olomouc by podle něj měla být jedním z prvních měst kraje, kde budou hromadné výměny oken provedeny.

U frekventované komunikace žije i předseda společenství vlastníků bytů Zdeněk Runštuk. "Situace na Foerstrově ulici je neúnosná. Hluk nás budí ze spánku. Přes léto nelze ani vyvětrat," uvedl. Neúnosnou situaci řešilo společenství nákupem oken z plastu. "Předpokládáme, že při takové hlukové zátěži máme nárok na dotaci. Tu však Ředitelství silnic a dálnic zamítlo," pokrčil rameny Runštuk.

Lidé, kteří už mají okna vyměněná, příspěvek očekávat nemohou. Zpětnou dotaci neumožňuje zákon. "Pokud výběrové řízení na zhotovitele oken proběhlo bez naší účasti, nemůžeme podle legislativy fi nanční příspěvek poskytnout," konstatoval Študent.

Lokality lemující frekventovanou komunikaci se řadí k nejhlučnějším v České republice. Prokázalo to loňské měření Státního zdravotního ústavu. "Noční hodnoty hluku na Foerstrově ulici dosahují šedesáti devíti decibelů, což vysoce překračuje povolený průměr," poznamenala Kateřina Valešová z ústavu. Ve dne je podle ní situace ještě o čtyři decibely horší.

HANA BROŽKOVÁ

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů