Pátek, 19. dubna 2024

GLOBE Games 2006 v Bánově

GLOBE Games 2006 v Bánově

300 studentů a 50 učitelů ze 43 škol z celé České republiky se sešlo druhý květnový víkend v Bánově u Uherského Brodu na 9. českých GLOBE Games [1]. Setkání se zúčastnili i kolegové ze Slovenska, Maďarska, Polska a Libanonu. Všechny přítomné spojovala účast v celoročním mezinárodní školním projektu GLOBE [2], zaměřeném na sledování životního prostředí.

Dlouhý průvod s obří zeměkoulí vyrazil v sobotu do ulic poklidného Bánova a zahájil tak letošní GLOBE Games. Poté se vydali studenti do terénu, kde si ověřili své znalosti a dovednosti, např. měřili teplotu v meteorologické budce a určovali typy mraků, zkoumali vlastnosti vody v potoce, měřili výšku stromů, zkoumali půdu, zaměřovali zeměpisnou polohu pomocí GPS aj. Mnoho úkolů vyžadovalo spolupráci jednotlivých týmů. Některá stanoviště si vyzkoušeli i místní obyvatelé na připravené motivační trase. Studenti tak podrobně prozkoumali vybrané území a dozvěděli se o něm mnoho zajímavostí. Pro učitele byla připravena terénní konference s několika praktickými dílnami. Část studentů v roli novinářů vytvořila přes noc zvláštní vydání „GLOBE novin“, zpravodaje shrnujícího dění letošních GLOBE Games.

Hlavními organizátory letošních GLOBE Games byly Sdružení TEREZA [3], národní koordinátor projektu GLOBE v České republice, a Základní škola Josefa Bublíka v Bánově. Akci zaštítily Obec Bánov a Zlínský kraj a dále ji podpořily Mezinárodní Visegradský fond, MŠMT ČR, MŽP ČR, KPMG ČR, s.r.o. a další podporovatelé. Na přípravě akce spolupracovali občanské sdružení GLOBE Veteráni a bývalí studenti GLOBE škol.

Mezi hosty jsme přivítali např. Mgr. Miroslava Nováka z Ministerstva životního prostředí ČR, starostu Bánova pana Josefa Čapka, starostu Suché Lozi Petra Gazdíka, zástupce Zlínského kraje Pavla Vrbu, Doc. Janu Albrechtovou z Přírodovědecká fakulty Karlovy univerzity aj.

Další informace o GLOBE Games 2006 vč. „GLOBE novin“ najdete na stránkách sdružení TEREZA (www.terezanet.cz) a na oficiálních stránkách letošních GLOBE Games (www.cgv.wz.cz).

Poznámky:

[1] GLOBE Games jsou českou specialitou. Pořádá je Sdružení TEREZA ve spolupráci s některou aktivní GLOBE školou v České republice již od roku 1997. Jedná se o setkání studentů a učitelů z GLOBE škol, vědců a lidí, kteří se zajímají o přírodu a život ve svém okolí. Studenti soutěží a spolupracují v rámci družstev na mnoha stanovištích ve specielních GLOBE disciplínách. Část studentů provádí podrobný výzkum okolí pod vedením odborníků.

[2] Projekt GLOBE je mezinárodní školní projekt zaměřený na sledování životního prostředí na místní i globální úrovni. Projekt pomáhá propojovat školní předměty, vede studenty k samostatnému uvažování, získávání a třídění informací, využívání internetu a praktickému použití jazyků.

Studenti ze 110 zemí světa provádějí pozorování kvality životního prostředí ve svém okolí. Naměřené hodnoty odesílají přes Internet do databáze v USA a stejnou cestou obdrží již zpracovaná data od ostatních zapojených studentů a profesionálů. Výsledky měření slouží vědcům k ověřování jejich hypotéz a studenti zas získávají přístup k datům profesionálním, které mohou dále využít pro svou vlastní práci. Zpracování výsledků garantuje NASA. Výsledky měření jsou veřejně přístupné na adrese www.globe.gov.

[3] Sdružení TEREZA pomáhá dětem a mládeži vytvářet zdravé prostředí pro život a stát se zodpovědnými a aktivními členy občanské společnosti. Vytváříme a koordinujeme školní projekty, výukové programy pro děti, akce pro veřejnost, semináře pro učitele.

 

Další informace:

Ing. Dana Votápková a Mgr. Zuzana Jakobová
globe@terezango.cz

tel.: 224 816 868

www.terezanet.cz - projekt GLOBE na stránkách Sdružení TEREZA

www.globe.gov - mezinárodní GLOBE stránky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů