Pátek, 29. března 2024

Hroch a lední medvěd rozšířili seznam ohrožených druhů

Hroch a lední medvěd rozšířili seznam ohrožených druhů
Lední medvědi a hroši se letos poprvé dostali do soupisu přírodních druhů, jimž hrozí vyhynutí. Na tomto seznamu, který sestavila Světová unie pro ochranu přírody (IUCN), je nyní 16 119 živočichů a rostlin. Při jeho minulém vydání v listopadu 2004 jich bylo 15 589. Neboli - vymírajících druhů opět přibylo.

Ztráta přírodní rozmanitosti se zvyšuje, a nikoli zpomaluje. Tak komentoval novou zprávu své instituce, vydanou minulý týden, generální ředitel IUCN Achim Steiner.
"Je to obrovská námaha sesbírat všechna data a nechat je posoudit nezávislými vědci," dodal Jean-Christophe Vié zodpovědný za programy IUCN pro ochranu přírodních druhů. "Náš seznam je proto oproti skutečnému stavu ještě podhodnocený."

Největší riziko: člověk
V takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů je nyní zapsán každý třetí obojživelník, každý čtvrtý druh jehličnatých stromů, a také čtvrtina druhů savců, osmina ptáků a zhruba stejný poměr kvetoucích rostlin.
Příčinou rizika je pro ně nejčastěji lidská činnost. Tedy ničení přirozeného prostředí, nadměrný lov, znečištění životního prostředí, zavlékání cizích rostlinných a živočišných druhů, které škodí druhům domácím. A také globální oteplování způsobené spalováním fosilních paliv.
Právě oteplování je podle IUCN důvodem zařazení ledních medvědů do Červeného seznamu. Led v Arktidě totiž roztává, proto musí tito živočichové přeplavávat stále delší vzdálenosti, takže častěji utonou. Bez plovoucího ledu, který jim slouží jako základna, nemohou lovit tuleně a další kořist. A navíc jejich sněhová doupata, v nichž pečují o mláďata, roztávají dříve.

Vybíjení tlustokožců
Hroch se zase dostal mezi ohrožené kvůli pytlákům v Kongu. Politická nestabilita v zemi umožnila neregulovaný lov hrochů pro maso a kvůli jejich zubům, které mohou nahradit slonovinu. Přestože v jiných afrických státech se počty hrochů vcelku drží, v Kongu se za posledních deset let populace tohoto tlustokožce snížila o 95 procent.
Ani ryby si nemohou být jisti svou existencí. Jejich populaci škodí znečištění vod a nadměrný rybolov. Sladkovodní ryby jsou na tom o něco hůře než mořské. Například v zemích okolo Středozemního moře je ohroženo vyhynutím 56 procent všech říčních a jezerních rybích druhů. Ve východní Africe jsou na tom zdánlivě lépe - tam je na seznamu zapsána "pouze" čtvrtina sladkovodních ryb. Jenomže právě v tamních končinách jsou velmi důležité až nenahraditelné pro výživu místních obyvatel, kterým bez nich hrozí hlad a nedostatek živin. V moři pak mezi nejohroženější momentálně patří řada druhů žraloků a rejnoků.

Zemědělství zatlačilo ptáky
Do Červeného seznamu se letos poprvé dostal také břehouš černoocasý (Limosa limosa), migrující pták velikosti holuba, který hnízdí na vlhkých loukách. Vyskytuje se i v českých mokřadech. Biologové z IUCN jej zatím zapsali do nejmírnější kategorie mezi ohrožené.
Břehouš se tak zařadil k jiným dvěma ohroženým ptákům, které je možné pozorovat i na našem území. Prvním je chřástal polní (Crex crex), rezavohnědý pták o něco menší než koroptev. V druhé polovině 20. století vymizel z velkých oblastí západní a střední Evropy v důsledku intenzívního obdělávání luk a pastvin. Druhým břehoušovým sousedem na seznamu je pak luňák červený (Milvus milvus). Je to rezavě červený dravec velikosti káněte, živí se malými a středními savci a ptáky, a také zdechlinami.
Potěšitelné alespoň je, že i když chřástal a luňák jsou celosvětově ohrožení, na českém území jich v posledních letech mírně přibývá.
AUTOR: Josef Tuček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů