Pátek, 29. března 2024

Mrtvé moře potřebuje novou mízu

Mrtvé moře potřebuje novou mízu
Merav Ajalonová z kibucu Ein Gedi stojí u šedivé betonové budovy, v níž sídlí lázně, a ukazuje na pás hnědého bahna. Před dvaceti lety by jí na tomhle místě omývala nohy voda z Mrtvého moře. Teď se jeho hladina blyští v dálce, skoro kilometr od lázní.
"Mrtvé moře nám mizí před očima. Jako by to byl umírající člověk, který volá o pomoc, ale vy pro něj nemůžete nic udělat," lituje Merav.
V uplynulých padesáti letech se Mrtvé moře, s nejslanější vodou a nejníže položenou hladinou na Zemi, zmenšilo o třetinu a jeho hloubka spadla o 25 metrů.
Voda, jež sem kdysi tekla z řeky Jordánu, byla odkloněna do Sýrie, Jordánska a Izraele v rámci zemědělských a elektrárenských projektů. Ochránci přírody varují, že je zapotřebí rázný zákrok, aby se odvrátila ekologická pohroma, protože Mrtvé moře ustupuje o jeden metr ročně.
Okolní mokřiny poskytují útočiště ohroženým druhům zvířat, jako jsou kozorožci, levharti nebo damani, jimž se také říká "skalní králíci". Je to důležitá lokalita i pro hnízda miliónů ptáků migrujících mezi Evropou a Afrikou.
Izrael i Jordánsko nabízejí zemědělcům velké dotace, aby mohli využívat vodu z Jordánu. To by ovšem podle Gideona Bromberga, ředitele izraelské pobočky organizace Přátelé Země, mělo urychleně přestat.
"Voda je v této oblasti hrozně vzácná, tak proč jí plýtvat na pěstování banánů? Měli bychom farmáře finančně podporovat, ale současně chránit zdejší ekosystém. A lepší investicí je turistický ruch," navrhuje izraelský ekolog.
V letovisku Minerva se někteří turisté vyhřívají pod slunečníky na lehátkách, zatímco jiní se "bahní" nebo nechávají nadnášet slanou vodou Mrtvého moře.
"Je to vážně šokující. Nemělo by se jim dovolit, aby odváděli vodu jinam. Jestli to ještě jde, vlády musí něco udělat," rozčiluje se Benjamin Harries z New Yorku.
Jedním řešením by byl 200kilometrový kanál, který by do oblasti přiváděl vodu z Rudého moře.
Ta by se pumpovala do Jordánska, kde by byla odsolena a mohli by ji využívat Jordánci, Izraelci i palestinská samospráva. Zbývající voda by pak stekla z hor do Mrtvého moře.
Zainteresované vlády se ale možná leknou vysokých nákladů podobného podniku a budou tvrdit, že mají naléhavější problémy.
Merav Ajalonová - a zdaleka není jediná - s takovým postojem ostře nesouhlasí: "Příroda nám dala dárek, a my ho takhle ničíme. Bojím se, že až tři moji synovci vyrostou, Mrtvé moře bude už jen v našich vzpomínkách."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů