Pátek, 29. března 2024

Olomoucký kraj letos navýší investici do projektu třídění odpadů

Olomoucký kraj letos navýší investici do projektu třídění odpadů

Olomouc -- Olomoucké hejtmanství letos vynaloží milion korun na projekt podpory separace odpadů, což je o půl milionu více než loni. Celkové náklady letošního projektu, který bude zahrnovat mimo jiné nákup nových kontejnerů na separovaný odpad a informační kampaň, dosáhnou 5,2 milionu korun. Zbylou část nákladů uhradí společnost EKO-KOM, řekla dnes novinářům náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Jitka Chalánková.

Podle Petra Balnera z firmy EKO-KOM projekt letos v Olomouckém kraji zvýší počet kontejnerů na tříděný odpad o zhruba 600 na téměř 9700 kusů. "Asi 400 nakoupíme my, dalších 200 kusů uhradí obce," uvedl Balner.

Zájem o instalaci nádob na separovaný odpad podle něj meziročně klesá. Společnost letos dostala žádosti od 89 obcí, loni se ni obrátilo více než 100 samospráv. Balner pokles vysvětluje tím, že mnohé obce již nádoby mají. Například loni jim firma nakoupila 450 kontejnerů, v roce roce 2004, kdy kraj s projektem začal, 400 nádob.

Součástí letošního programu bude stejně jako loni rozsáhlá informační kampaň na propagaci třídění. Podle Dany Divákové z Institutu komunitního rozvoje, který kampaň pro kraj zajišťuje, její součástí opět budou rozhlasové a televizní spoty, diskusní pořady, školení pro starosty či soutěž obcí ve třídění odpadu.

"Připravili jsme i řadu novinek. Lidé například dostanou do schránek novou brožuru o třídění. Dále jsme vydali karetní hru na téma separace odpadů. Do všech 167 středních škol, které zřizuje kraj, také rozmístíme nádoby na separovaný odpad," uvedla Diváková.

V Olomouckém kraji třídí odpad zhruba 95 procent obcí. Již několik let se v regionu každoročně zvyšuje výtěžnost separace. Například v roce 2002 připadalo ročně na jednoho obyvatele kraje 14,5 kilogramu vytříděného papíru, plastů, skla a kartonů od nápojů. Loni to bylo již 21,9 kilogramu.

Vladimír Onderka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů