Pátek, 29. března 2024

Návrh Ptačí oblasti Heřmanský stav - Odra - Poolší

Z původního odborného návrhu 41 ptačích oblastí bylo dosud schváleno a nařízením vlády vyhlášeno 38 ptačích oblastí.
Návrh Ptačí oblasti Heřmanský stav - Odra - Poolší

Povinností České republiky je s ohledem na požadavky směrnice Rady č. 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků ("Směrnice o ptácích") mj. zřídit ptačí oblasti pro druhy uvedené v příloze I směrnice a stěhovavé druhy dle článku 4.2. směrnice jako součásti soustavy chráněných území přírody evropského významu (tzv. NATURA 2000).

Z původního odborného návrhu 41 ptačích oblastí bylo dosud schváleno a nařízením vlády vyhlášeno 38 ptačích oblastí.
Projednávání návrhů nařízení vlády pro Ptačí oblast Dehtář a Ptačí oblast Českobudějovické rybníky vláda odložila. Návrh nařízení vlády pro Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolší dne 27. 10. 2004 na svém jednání vláda neschválila a uložila ministru životního prostředí hledat alternativní řešení pro zachování populací ptáků žijících v této oblasti.

S ohledem na tuto skutečnost zajistilo Ministerstvo životního prostředí srovnatelnou ochranu pro motáka pochopa v Ptačí oblasti Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady, nicméně pro ostatní druhy (slavíka modráčka, bukáčka malého a ledňáčka říčního) nebylo možno srovnatelnou ochranu mimo dotčenou oblast zajistit, tj. Ministerstvo životního prostředí připravilo nový návrh vymezení Ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší pro tyto tři druhy. V souladu s § 45e odst. 3 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, zaslalo MŽP tento nový návrh k připomínkám dotčeným obcím a Moravskoslezskému kraji a dále též významným subjektům v dotčeném území. Uplatněné připomínky byly následně projednány v průběhu ústního jednání konaného dne 25. 4. 2006 na MÚ v Bohumíně (záznam viz níže).

Níže je umístěn návrh nařízení vlády k zřízení Ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší v podobě, v jaké bude postoupen k projednání do meziresortního připomínkového řízení. Při přípravě návrhu byly zohledněny písemně podané připomínky dotčených subjektů.


Návrh nařízení vlády pro Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolší (doc, kB)
Projednání připomínek:
Připomínky - tabulka (xls, 73 kB)
Záznam z jednání (doc, 74 kB)
Presenční listina:
str. 1 (pdf, 123 kB)
str. 2 (pdf, 46 kB)
Záznam z jednání - Rybářství Rychvald s.r.o. (pdf, 60 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů