Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci sebrali z břehů Sázavy přes 12 tun odpadků

Dobrovolníci sebrali z břehů Sázavy přes 12 tun odpadků

Vlašim (Benešovsko) -- Přes 12 tun odpadků sebrali v květnu a červnu dobrovolníci při čištění padesátikilometrového úseku břehů řeky Sázavy mezi městem Sázava a Pikovicemi. Do projektu, jejž zorganizoval svazek obcí Malé Posázaví, se postupně zapojilo 115 lidí, řekla dnes ČTK jeho manažerka Barbora Čmelíková.

Cílem akce nazvané Čistá řeka Sázava bylo odstranit s pomocí dobrovolníků plujících na lodích nečistoty, které nelze sebrat ze břehu. Nápad vznikl loni na podzim. "V té době ještě nikdo netušil, že za pět měsíců se korytem řeky přežene povodeň dosahující o celý metr výš než ta v roce 2002 a na větve stromů zavěsí mnohonásobné množství plastových 'ozdob'," poznamenala Čmelíková.

Uklízelo se třikrát v třídenních turnusech. Na vodu se vydávaly skupiny 15 až 30 dobrovolníků převážně z řad studentů a žáků středních a základních škol.

"Zcela deprimující pocity jsme všichni zažívali při pohledu na břehy v chatových oblastech, kdy jsme často viděli, že řeka slouží za stoku, do které lze odhodit a vysypat vše, co se nehodí," řekla Čmelíková. Podobné pocity měli i v zákoutích, kde rybáři seděli na starých autosedačkách a na dosah od nich vlály na větvích cáry igelitů.

Projekt byl podle Čmelíkové svým pojetím jedinečný. "Předtím se nikdy nekonal a lze si jen těžko představit profesionální firmu, která by podobným způsobem pečovala o životní prostředí v tomto rozsahu a takovou formou," dodala. Věří, že kromě odklizení nepořádku se podařilo vzbudit hlubší zájem o řeku u všech subjektů s ní spojených, tedy obcí, soukromých vlastníků přilehlých pozemků, majitelů malých elektráren, majitelů jezů či podnikatelů, vodáků, rybářů i úředníků.

Realizace projektu stála půl milionu korun, které poskytne Evropská unie. Proplatí je ale zpětně, svazek Malé Posázaví si proto musel vzít úvěr. Požádal obce na březích čištěného úseku o symbolický příspěvek na úhradu úroku. Povodí Vltavy nechalo pro potřeby obcí, které zajistily úklid větší části břehů, přistavit kontejnery.

Podobné akce se letos uskutečnily i na Berounce a vodní nádrži Orlík.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů