Úterý, 16. dubna 2024

Hygienici volají: Odstraňte hluk!

Hygienici volají: Odstraňte hluk!

Krajská hygienická stanice v Plzni začala šetřit stížnosti občanů, které trápí nadměrný hluk. Správci rušných komunikací slibují nápravu. Ta se však může kvůli časově omezeným výjimkám o několik let oddálit.

Plzeň - Boj s nadměrným hlukem, který trápí stovky lidí žijících poblíž nejrušnějších plzeňských komunikací, není zdaleka u konce. Na základě žádostí občanů o prošetření nezákonného stavu vyzvala Krajská hygienická stanice v Plzni správce nejhlučnějších městských komunikací, aby zajistili nápravu. Legislativa však umožňuje udělení časově omezené výjimky, která proces úprav oddálí i o několik let. "Obyvatelé si stěžovali na hluk a překračování povolených parametrů pro starou hlukovou zátěž. Ze zákona máme udělenou výjimku až do roku 2010. Do této doby musíme zajistit nápravu. Zaměříme se na Plaskou ulici a Rokycanskou třídu. Výjimka umožňuje časový posun," uvedl Michal Syřínek, provozní náměstek plzeňské správy Ředitelství silnic a dálnic.

Úprava rušných komunikací však může vyjít na stovky milionů korun. Jenom plánovaná rekonstrukce Lidické a Plaské ulice, která by měla začít v roce 2007, spolkne přibližně 140 milionů. "Nyní zpracováváme projektovou dokumentaci. Co se týká Rokycanské třídy, čekáme na výsledky měření a návrhy odborníků. Až potom začneme podnikat další kroky. Pokud by ale řidiči dodržovali předpisy a policisté je častěji kontrolovali, naměřený hluk poblíž komunikací by byl patrně nižší," dodal Syřínek.

Krajská hygienická stanice v Plzni obdrží v těchto dnech pravděpodobně další žádost občanů o přezkoumání hlukových limitů. V rámci květnové předvolební kampaně nasbírala Strana zelených zhruba čtyřicet podpisů. "Podáme žádost už tento týden. Lidé mají právo na provedení protihlukových opatření. Ze dne na den mohou hygienici zakázat kamionům přístup do města a snížit povolenou rychlost. Divím se, že ještě nic nedělají. Co se týká časových výjimek, nemusí je vůbec udělovat. Příklad bychom si mohli vzít z Prahy. Zde se občané soudí s magistrátem ve věci překračování sousedských emisí. Spor s největší pravděpodobností vyhrajou," informovala Eva Tylová ze Strany zelených.

Občanům nyní nezbývá nic jiného než čekat na konečné stanovisko správce komunikací. "Hygienici tu naměřili nadměrný hluk a velkou prašnost. 10. července prý obdržíme další informace. Tak doufám, že už se něco změní," reagovala Gita Baumannová, která bydlí na Rokycanské třídě v Plzni.

Jak snížit nadměrný hluk v Plzni?

odvést rušnou tranzitní dopravu mimo město

změnit povrch vozovek

postavit protihlukové stěny

zlepšit dispozice bytů

vyměnit okna

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů