Čtvrtek, 28. března 2024

V Nošovicích se začaly bourat domy kvůli Hyundai

V Nošovicích se začaly bourat domy kvůli Hyundai
V moravskoslezských Nošovicích začala demolice domků překážejících výstavbě automobilky Hyundai. První na řadu přišla v pátek dřevěnka a sousední zděný domek, stojící nejblíže u místa vjezdu do budoucí průmyslové zóny. Suť mizela na korbách náklaďáků, které ji odvážely na skládku.
Stejný osud čeká celkem dvacítku zdejších obydlí, ve kterých už nikdo není. Do měsíce by po nich neměla zůstat žádná památka.
Krátce před pátečním polednem zastavuje u domů zelená škodovka. "Přijel jsem s kamarádem pro svou smečku jezevčíků," říká starousedlík Eda Jadamus, který dosud v domku občas přespával. Získal ale už bydlení v sousedních Nižních Lhotách. Odchodu příliš nelituje - přestože mu do nového bydlení zatéká střechou. "Zajímalo by mě, jak ti Korejci tu automobilku dostavějí. Vždyť v zimě tu bývají i dva metry sněhu," dodává pětašedesátiletý Jadamus. Na poslední chvíli se snaží ze svých bývalých pozemků sklidit trávu i kombajny nošovického zemědělského družstva vlastníků. "Narostla nám tu velmi slušná tráva kostřava, byla by škoda ji nesklidit na semeno," říká Jiří Vícha, předseda družstva.
"Věříme, že sklidíme i těch několik desítek hektarů pšenice, které jsme tu loni oseli," ukazuje Vícha na sousední pole.
Přípravu průmyslové zóny pro Hyundai nyní už nic neblokuje.
Nejvyšší šéf jihokorejské firmy Čong Mong-ku byl minulý týden na kauci propuštěn z vazby, kde pobýval dva měsíce pro obvinění z vytváření tajných fondů. Jeho propuštění by mělo oživit zpožděné přípravy nových investic, včetně výstavby nošovické továrny.
Moravskoslezský kraj navíc dosáhl dohody s vlastníkem posledního malého pozemku, jenž bránil výstavbě příjezdové komunikace pro automobilku.
Jde o dvě stě čtverečních metrů, které nakonec jejich vlastník Stanislav Horák chce kraji darovat. "Do měsíce bude připravena jak darovací smlouva, tak také převod pozemku. Vyjednáváme o odkupu jeho dalších pozemků a pozemků obce Dobrá," řekla v pátek mluvčí kraje Šárka Swiderová.
Jihokorejský Hyundai zamýšlí investovat na severní Moravě v první etapě jednadvacet miliard korun a vyrábět ročně dvě stě tisíc osobních automobilů. Po dokončení celého investičního záměru zvýší firma výrobu o třetinu, zaměstná přitom přímo tři tisíce lidí. Zhruba trojnásobný počet pracovních míst vznikne u dodavatelů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů