Pátek, 29. března 2024

Příroda se umí léčit, přibylo vzácných brouků

Příroda se umí léčit, přibylo vzácných brouků

Přerov - Obrovské množství chroustků letos zaplavilo Přerov. Mnozí obyvatelé města nepamatují, že by se tu vyskytovalo tolik těchto brouků mezi panelákovými sídlišti. Podle odborníků to souvisí se změnami hospodaření v zemědělství v posledních letech, které přispívají k celkovému zlepšení životního prostředí. Do přírody se tak postupně vrací celá řada dalších dříve vzácných druhů brouků.

"Letošní zvýšený výskyt chroustků je způsoben tím, že jejich populace prochází různými fázemi populačního cyklu a jednou za čtyři až pět let se tak jejich počet zvýší. Také to ale svědčí o tom, že se u nás v některých aspektech zlepšuje ekologie. V přírodě se ale začínají objevovat i jiné druhy vzácných brouků, třeba velké druhy střevlíků rodu carabus, zvláště ty, co žijí na polích," řekl Vlastimil Mihal z Přerova, který se zabývá ve svém volném čase entomologií. S chroustky letními, kteří jsou vzhledově podobní chroustům obecným, se mohli od konce června lidé setkat v různých částech Přerova. "Už jich trochu ubylo, ale ještě před dvěma týdny jsem jich viděla úplná mračna na travnatých plochách mezi domy v ulici Kozlovské," poznamenala Pavlína Martínková z Přerova. "I když se čas od času lokálně mohou přemnožit, není třeba proti nim velkoplošně bojovat. Příští rok totiž většinou zase zmizí. Jsou přirozenou součástí krajiny a jejich celková populační hustota není zas až tak velká," domnívá se Milan Janda z Entomologického ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích.

Chroustek letní, který se začal v padesátých letech vlivem užívání průmyslových hnojiv postupně z přírody vytrácet, vylétává za soumraku. Na jaře se jako první líhnou samečci, kteří po oplodnění samiček hynou. Samičky kladou vajíčka do země. Po vylíhnutí trvá čtyři roky, než se z larev vylíhne nový jedinec.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů