Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi každý rok nasbírají 39 tisíc tun lesních plodů

Češi každý rok nasbírají 39 tisíc tun lesních plodů
Češi si rádi zpestřují jídelníček lesními plody, které každoročně pilně sbírají. V průměru jich domů přinesou 39 000 tun za rok, především hub, které tvoří polovinu celkového objemu. Hojně se sbírají také borůvky, maliny či ostružiny, ale i další bobule - brusinky či bezinky. Les tak dá ročně lidem plodiny v průměru téměř za tři miliardy korun.

Hojně se sbírají také borůvky, maliny či ostružiny, ale i další bobule - brusinky či bezinky. Les tak dá ročně lidem plodiny v průměru téměř za tři miliardy korun.

Jejich sběr podle průzkumů patří k hlavním důvodům, proč Češi vyráží trávit čas pod příkrovem stromů. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

"Sběr lesních plodin je východoevropská zvláštnost. Konkurovat nám v něm mohou Poláci, Ukrajinci či Rusové. Západoevropané ale těžko," řekl Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva.

Objem sběru v jednotlivých letech kolísá, protože je silně ovlivněn úrodou lesních plodů, která hodně závisí na počasí. Za posledních 12 let, kdy jsou údaje k dispozici, si sběrači nejvíce přišli na své v roce 1995, kdy nasbírali téměř 60 000 tun toho, co les nabízí. Poslední roky jsou spíš podprůměrné a rok 2003 byl vůbec nejhubenější ze sledovaného období.

Vedle zhruba 20 000 tun hub Češi každoročně v průměru nasbírají asi 10 000 tun borůvek, 4000 tun malin, 2000 tun ostružin a stejné množství bezinek. Brusinek si z lesa donesou asi 1000 tun ročně. V průměru si česká domácnost zpestří ročně jídelníček deseti kilogramy lesních plodů.

Pokud jde o návštěvnost lesa, každý Čech tam v dlouhodobém průměru zavítá zhruba dvacetkrát do roka. Na hektar lesa přístupný veřejnosti tak ročně připadá 87 návštěv člověka. Nejnavštěvovanější jsou lesy ve Středočeském kraji, kam vyráží hojně obyvatelé Prahy.

Sběr hlavních lesních plodin a návštěvnost lesa se zjišťuje prostřednictvím dotazníkových průzkumů domácností v reprezentativním vzorku obyvatel od roku 1994.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů