Úterý, 16. dubna 2024

Pandí rezervace rozšířila seznam UNESCO

Pandí rezervace rozšířila seznam UNESCO
V Číně přežívá ve volné přírodě na 1600 těchto vzácných černobílých medvídků

Český Krumlov a dalších 11 památek zapsaných pod hlavičkou České republiky na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO dostaly nového partnera: oblast chráněného území pand velkých v jihozápadočínské provincii S'-čchuan.
Rozhodla o tom v polovině července v litevském Vilniusu konference Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu, která svůj prestižní seznam rozšířila o celkem 18 lokalit.
V lesnaté kopcovité oblasti S'čchuan žije přes 30 procent všech pand na světě a rozhodnutí UNESCO podle expertů významně pomůže k záchraně tohoto vzácného a ohroženého druhu. Ve volné přírodě jich v Číně, tradičním domově oblíbených černobílých medvídků, přežívá podle posledního sčítání jen kolem 1600 kusů.
"Vznikne tak největší propojený blok pandího habitatu na světě," komentoval význam rozhodnutí Čang Che-min, ředitel hlavní pandí rezervace Wo-lung, jednoho ze sedmi sektorů nově designované oblasti.
Někteří ochránci přírody však varovali před dopadem zvýšeného turistického ruchu, který by rozhodnutí UNESCO mohlo mít na tuto odlehlou a stále převážně nerozvinutou oblast Číny. Dvě části byly totiž vyňaty z chráněného území s tím, že se v nich počítá s výstavbou obchodních center, hotelů, restaurací a zábavního parku. Počet návštěvníků Wo-lung by se tak mohl prudce vyhoupnout z dosavadních 200 tisíc na 1,8 miliónu ročně.
"Největší hrozbou pro pandy bývala těžba dřeva, lámání mramoru a zemědělské zásahy do prostředí," řekl Marc Brody z Madisonu ve Wisconsinu, zakladatel nekomerčního americkočínského fondu pro životní prostředí (USCEF). "Dnes je to turistická ekonomika," dodal.

Přísná pravidla pro turistiku

Čínští partneři však možné negativní dopady vylučují s tím, že turistika bude mít přísná pravidla. Návštěvníci se například už nebudou moci dostat do některých klíčových oblastí pandího prostředí, kam se dalo dříve volně vstoupit. V případě rezervace Wo-lung připadne na turistiku všeho všudy jedno procento celé oblasti.
List Shanghai Daily cituje i experta, podle nějž ochranná opatření počítají s upevněním režimu pandího habitatu a s rozšířením genetické banky těchto savců čeledi medvědovitých. Nynější prostředí rozdělují řeky a silnice, což pandám téměř znemožňuje migrovat. Čína proto už od roku 1987 rozvíjí program "velkého pandího koridoru" s vysazováním bambusových lesů, které by jednotlivé oblasti propojily. Bambusové porosty jsou totiž hlavním prostředím pro volně žijící pandy i nejdůležitějším místem jejich chovu v zajetí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů