Pátek, 29. března 2024

Majitelé lesů si loni výrazně polepšili

Majitelé lesů si loni výrazně polepšili

Vlastníci lesů loni zvýšili zisk z hektaru v průměru o více než polovinu na 752 korun. Výrazné zlepšení výsledků vykázaly státní i soukromé lesy, naopak v obecních lesích byl profit na hektar v průměru menší než v předchozím roce, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Výsledky byly ovlivněny především růstem výnosů, na nichž se 60 procenty podílely tržby za prodej surového dříví. Ty vzrostly díky vyšším cenám dřeva, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Nejvyšší hrubý zisk loni vykázaly vlastníci soukromých lesů, kteří vydělali v průměru 847 korun z hektaru před zdaněním proti 678 korunám v předchozím roce.

Ve státních lesích činil hrubý profit 750 korun na hektar a meziročně se prakticky zdvojnásobil. Naproti tomu v obecních lesích se projevil pokles na 615 korun proti předchozím 674 korunám na hektar.

V letech 2003 a 2004 byly podle ředitele České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiřího Kořínka ceny dřeva v Evropě poměrně nízké, hlavně kvůli nadbytku, který způsobily kalamity. To se loni neopakovalo, naopak se uváděly na starém kontinentu do provozu další velké zpracovatelské kapacity a ceny během roku rostly.

Letos růst cen pokračuje, což souvisí i s tím, že se probouzí ekonomika hlavně v Německu, uvedl Kořínek. Letošek by tak podle něj mohl být pro lesní hospodářství výnosově ještě lepší než loňský rok.

Lesníkům pomáhají dotace
Podle MZe jsou významnou podporou pro vlastníky či nájemce lesů příspěvky na hospodaření poskytované z rozpočtu krajů, úhrada některých zákonem stanovených výdajů ze státního rozpočtu, ale i peníze z fondů EU. Bez těchto podpor by byl průměrný hrubý zisk vlastníků lesa jen dvoutřetinový, zhruba 491 korun na hektar. Ve státních lesích by činil 669 korun, v soukromých 295 korun a v obecních jen 67 korun na hektar.

Těžba dřeva v českých lesích loni mírně klesla na 15,5 milionu metrů krychlových proti 15,6 milionu v předchozím roce.

Rozhodující část, 13,9 milionu metrů krychlových, loni představovaly jehličnany. Zbývajících 1,6 milionu metrů krychlových připadalo na listnáče.

Předloňský objem těžeb byl podle MZe nejvyšší za dobu, co se tato statistika systematicky sleduje. Těžba ale stále zůstává pod úrovní přírůstku dřeva, takže jeho zásoby v lesích rostou. Roční přírůstek dřevní hmoty činí asi 18 milionů metrů krychlových. Přesto si na míru kácení stěžuje řada obyvatel, hlavně na vesnicích, a těžaři musí řešit řadu protestů. „Lidem, kteří žijí poblíž oblastem, kde se těží se to nelíbí, nemohou se srovnat s tím, že jejich oblíbený les zmizí,“ říká lesník Jaromír Blažek a dodává, že si již málo kdo uvědomuje, kolik lesního porostu se nově sází.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů