Čtvrtek, 28. března 2024

Téměř polovinu odpadu tvoří biologicky využitelné zbytky

Téměř polovinu odpadu tvoří biologicky využitelné zbytky

Místo skládkování by mělo v budoucnu nastoupit řízené kompostování a využití bioodpadu jako hnojiva.

České Budějovice - Nový projekt, který by měl začít v některých jihočeských obcích, například v Týně nad Vltavou, si klade za cíl zlepšit třídění odpadů.

"Projekt je zaměřen na vzdělávání lidí v této problematice," přiblížila Ivona Kristiánová z ministerstva životního prostředí. V konečném výsledku, ale v horizontu několika let, by mělo dojít k tomu, že více bioodpadu bude využito. Dnes končí v drtivé většině na skládkách.

Na rezervy v třídění odpadů upozorňuje například Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí Duha. "Slupky z brambor, ohryzky nebo jiné zbytky z kuchyní a další bioodpad tvoří až čtyřicet procent hmotnosti popelnice," poukázal Kropáček na velký podíl využitelného komunálního odpadu.

"Projekt je jistě pozitivní," přivítal novou snahu ministerstva Petr Kaněra ze společnosti ASA, která má na starosti svoz komunálního odpadu v Č. Budějovicích. "Takovéhle projekty jsou čistě technickou otázkou za předpokladu zajištění nákladů na rozjezd," připomněl Kaněra nutnost počátečních investic například do speciálních svozových kontejnerů.

"Biologický odpad dnes mohou obyvatelé města zdarma odevzdat ve sběrných dvorech," doplnil Kaněra.

Podle odborníků ten, kdo třídí, nejen šetří životní prostředí. Investice se může odrazit i v nižších platbách za odpad ukládaný na skládky.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů