Pátek, 19. dubna 2024

Ředitel botanické zahrady přírodu na Mostecku chválil i kritizoval

Ředitel botanické zahrady přírodu na Mostecku chválil i kritizoval
Most - Přírodu na Mostecku přijel zhodnotit ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy Václav Větvička. Učinil tak kvůli přípravě budování nového arboreta, lesoparku s vzácnými dřevinami a rostlinami. Přijal také pozvání ke spolupráci v arbotýmu, který projekt vypracovává a předkládá.
Společně s předsedou hospodářské komory Rudolfem Jungem a ekologem Stanislavem Štýsem se ředitel botanické zahrady podíval na různá místa v Mostě a jeho okolí. Cílem procházky byla Matylda, vinice v Čepirozích, lom Vršany, hrad Hněvín a rekultivovaná plocha za kostelem. Právě na posledním zmiňovaném místě by mělo vzniknout arboretum.
"Václav Větvička velmi ocenil myšlenku vybudovat arboretum na takzvané zelené louce. Také se mu zde líbil způsob rekultivace," řekl Rudolf Jung, předseda komory.
"Shodli jsme se, že pro laika je na Mostecku velmi těžké nalézt hranici rekultivované plochy a přírodní krajiny," dodal předseda.
Botanik Václav Větvička však mosteckou krajinu pouze nechválil, jeho kritika padla na špatnou úpravu nově vysazených stromků. "Stromky za kostelem nemají zastřiženou korunu, jsou tak odsouzeny k usychání," uvedl botanik a ředitel botanické zahrady v jedné osobě.
V ideovém plánu arboreta se tým shodl, že vhodné umístění by bylo v rovině i ve svazích s několika odlišnými druhy zemin a s místy suchými, vlhkými i mokřadnými. V lesoparku by se měla nacházet i přehlídka hornin, která by představovala naučně cennou geologickou expozici. Počáteční myšlenka je přiblížit arboretum spíše přehlednému přírodnímu parku, nežli klasické botanické zahradě.

PAVLÍNA NEVRLÁ
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů