Pátek, 19. dubna 2024

Rybáři se bojí o ryby, Libice o studny

Rybáři se bojí o ryby, Libice o studny
Rybáři se opět musí obávat o své hospodářství. Po lednové otravě kyanidem z Draslovky a březnové povodni prý mohou přijít o další metráky snížením hladiny Labe. To se má uskutečnit v září kvůli opravě břehů u elektrárny. Libice se bojí o vodu ve studních.

Nymbursko - Amuři, kapři, ale i bílé ryby. Takové bohatství ještě zbylo v Labi po lednové otravě kyanidem z kolínské Draslovky a březnové povodni. Rybáři se o ryby začínají opět obávat. Koncem září má být totiž hladina Labe nad poděbradskou elektrárnou snížena o jeden metr kvůli nutné opravě břehů. Ohroženy jsou tak ryby v Cidlině, na Skupici, ale i v dalších menších přítocích. Při dlouhotrvajícím suchém počasí by mohly uhynout i ryby v Labi. Lidé v Libici nad Cidlinou mohou přijít o vodu.

Rybáři se obávají o své bohatství

"Pokud nebude pršet, budeme zásadně proti. Snížení má trvat 14 dní a to ryby nemusí přežít. Nad jezem u elektrárny to tolik vidět nebude, protože tam se zadržuje voda tak do výšky kolem čtyř metrů. Daleko větší dopad to bude mít pod Osekem," uvedl poděbradský rybář Petr Linhart s tím, že je podle něj ohrožena Cidlina, Kmenovo rameno, ale i Skupice a další menší přítoky. "A nejde jen o ryby, ale třeba i o lekníny, které jsou letos ve výborné kondici. Březnová povodeň pod ně naplavila z polí výživnou půdu," dodal Linhart.

Libice může přijít o vodu ve studních

Nejvíce se zřejmě regulace toku Labe dotkne Libice nad Cidlinou. Podle starosty Františka Kubíčka přijdou nejen rybáři o ryby, ale odhaduje, že může zmizet i voda ve studních na Zámostí. "Budeme žádat o dočasné přehrazení Cidliny. Pokud zmizí voda ze studní, může trvat i čtyři měsíce, než se dostane hladina do normálu," myslí si starosta. Libičtí rybáři nemohou s celou situací nic dělat. "Jsme pouze uživatelem revíru a nejsme účastníky řízení. Navíc jsme nedostali žádnou oficiální informaci. Tu nám dal obecní úřad. Nemůžeme s tím nic dělat," řekl odevzdaně předseda libických rybářů Josef Lepej.

Vondra: břehy se opravit musí

Podle vedoucího odboru životního prostředí Jindřicha Vondry je plavební odstávka nutná. "Tlačíme na I. elektrárenskou, aby opravila břehy. Teď na to mají peníze, a když tu akci zrušíme, už je pak mít nemusí. Svolali jsme na 7. září místní šetření, při kterém se mohou orgány ochrany přírody i rybáři vyjádřit, takže pak bude jasno," uvedl Vondra.

Fotografie: V lednu přišli rybáři o tuny ryb kvůli kyanidu z Draslovky, teď mají další důvod k obavám.
Foto P. Bělka

MILENA JÍNOVÁ
Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů