Čtvrtek, 28. března 2024

Česko loni vyprodukovalo 25 miliónů tun odpadů

Česko loni vyprodukovalo 25 miliónů tun odpadů
Na 25 miliónů tun odpadů vyprodukovali občané a firmy České republiky během roku 2005. Je to téměř o 15 % méně vyprodukovaných odpadů než v roce předchozím. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu.
Na poklesu produkce odpadů se podílejí především firmy, odpad obcí zůstal na přibližně stejné úrovni. Nebezpečných odpadů, které se musejí skladovat a likvidovat speciálními metodami, se loni svezlo z domácností a firem téměř 1,4 mil. tun. Je to stejné množství jako v roce 2004.
Podniky a firmy vyprodukovaly z celkového množství celkem 21,8 mil. tun (v roce 2004 26,6 mil. tun). Z toho bylo 1,3 mil. tun nebezpečných odpadů. Radost ekologů, že pokles je výsledkem lepších technologií, ale nemá opodstatnění. Pokles celkové produkce u podniků proti roku 2004 byl způsoben vyřazením některých druhů odpadů z evidence odpadů pro jejich využití původcem odpadu jako suroviny k produkci vlastních výrobků.
Na 3,2 miliónu tun odpadů produkovaly obce v ČR. Z toho produkce komunálního a živnostenského odpadu byla tři milióny tun, což představuje na obyvatele asi 288,3 kilogramu. V roce 2004 vzniklo 278 kg/obyvatele, tj. celkem 2,8 mil. tun komunálního odpadu. Data o komunálním odpadu tvoří údaje o odpadu z provozu domácností, odpadu z čištění veřejných komunikací a prostranství a při údržbě veřejné zeleně. Do živnostenského odpadu patří odpady podobné komunálnímu odpadu, které vznikají z nevýrobní činnosti a provozu živností, z úřadů, škol.
V celkové produkci obcí jsou zahrnuty i další odpady vykázané obcemi, zejména stavební odpady, odpady z čištění odpadních vod a další odpady zařazené mimo komunální odpad (skupinu 20 Katalogu odpadů).
Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2005 dovezeno do ČR 115,3 tis. tun odpadů (v roce 2004 320,7 tis. tun). Z toho z členských zemí EU činil dovoz 114,1 tis. tun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů