Pátek, 29. března 2024

V Jablonci chtějí zkvalitnit třídění odpadu

V Jablonci chtějí zkvalitnit třídění odpadu
JABLONEC NAD NISOU - Přestože Jablonec nad Nisou patří v Libereckém kraji k městům s nejlépe propracovaným systémem třídění komunálního odpadu, dál se ho snaží zkvalitnit. Od roku 2003 se počet stanovišť s kontejnery na separovaný ve městě zvýšil téměř čtyřnásobně z 88 na současných 238 s 847 kontejnery na papír, plastové lahve, bílé a barevné sklo. Aby občané snáze našli stanoviště blízko svého bydliště, zveřejnila v minulých dnech radnice na svých internetových stránkách jejich mapu.

"Stanoviště se dají nalézt podle ulice a kromě místa mapka ukáže i počet kontejnerů pro danou komoditu. Každý si teď snadno může vyhledat místo, kam odvézt separovaný odpad - ať již nejblíže u místa bydliště nebo například při cestě do práce či na nákup," řekla mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková. Hustotu kontejnerů ve městě mohou Jablonečanům obyvatelé nedalekého Liberce jen závidět. Ve stotisícovém městě je k dispozici kolem 1000 kontejnerů na zhruba 300 stanovištích, v polovičním Jablonci je kontejnerů jen o 150 méně.

Právě dostupnost kontejnerů na separovaný odpad je podle manažera společnosti EKO KOM Martina Lochovského jednou z podmínek úspěšného třídění. Jablonečané loni vytřídili 58 kilogramů odpadu na osobu. Podobně vysokou výtěžnost měl v kraji jen Turnov, lepší byli v Prysku na Českolipsku. "Každý z tamních 400 obyvatel vytřídil kolem 70 kilogramů papíru, skla a plastů," řekl Lochovský.

Jablonec patří podle Lochovské v třídění odpadů ke špičce i díky dostupnosti informací a nejširší možnosti třídění. "Celkem umožňuje občanům třídit osm komodit do kontejnerů nebo speciálních plastových pytlů," řekl Lochovský. Do pytlů mohou lidé sbírat krabice od nápojů, směsné plasty a také plechovky od jídel či nápojů. Město také rozšířilo ambulantní svoz nebezpečných odpadů. Ještě loni ho sváželo dvakrát ročně, od letošního roku mají občané možnosti tři. Navíc se ho lze zbavit na dvou pevných sběrných místech ve městě.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů