Pátek, 29. března 2024

Severočeská vodárenská společnost investuje do vybavení úpraven vody UV lampami

Severočeská vodárenská společnost investuje do vybavení úpraven vody UV lampami

Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) začíná realizovat další z plánovaných investičních akcí roku 2006, která představuje vybavení několika velkých úpraven vody UV lampami.
    Petr Skokan, předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti,ilustrační foto uvádí: „Pitná voda dodávaná obyvatelům napojeným na veřejný vodovod v regionu působnosti naší společnosti splňuje požadavky předepsané legislativou. Protože však mnohým vadí aroma chlóru, který se do vody přidává pro zajištění její bakteriální nezávadnosti, rozhodli jsme se po ověření nové technologie naší provozní společností pro postupné zavedení moderního způsobu desinfekce, a to pomocí UV lamp instalovaných na úpravnách vody.“
    Podle zástupců společnosti Severočeské vodovody a kanalizace během montážních prací nebude v žádném případě ohrožena dodávka pitné vody. Krátkodobé, maximálně několikahodinové odstavení konkrétních úpraven bude ve spolupráci s vodárenským dispečinkem  pokryto akumulacemi úpravny a distribučními vodojemy na síti.
    Na úpravnách vody Jirkov (Chomutovsko) a Souš (Jablonecko) byla v listopadu 2004 instalována zařízení pro desinfekci vody světlem v ultrafialové oblasti spektra. Tato zařízení produkují světelné paprsky, které jsou schopné deaktivovat buňky mikroorganismů, vyskytující se zejména v povrchových vodách. Z vyhodnocení zkoušek v říjnu 2005 vyplynulo, že instalace UV lamp výrazně zvyšuje hygienické zabezpečení pitné vody a umožňuje snížit dávky chlóru na minimální úroveň.
    Dvě nové UV lampy budou instalovány na úpravnách vody Souš (zásobuje pitnou vodou Jablonecko a část Liberce) a Bedřichov (zásobuje Liberec). Průtok upravené vody pro UV lampu pro Bedřichov je 400 l/s, pro Souš 240 l/s. Stávající UV lampa z úpravny vody Souš bude přemístěna do úpravny vody Litvínov, protože výsledek zkoušek hovoří pro její přemístění na jinou kapacitu a typ zdroje surové vody pro úpravnu. Další dvě UV lampy budou dodány pro úpravny vody III. Mlýn (Chomutovsko) a Chřibská (Děčínsko). Průtok upravené vody pro UV lampu pro III. Mlýn je 150 l/s, pro Chřibskou 90 l/s.
    Finanční objem dodávky UV lamp pro úpravny vody Souš a Bedřichov je 15,657 milionu korun (bez DPH). Práce budou zahájeny koncem srpna 2006 a jejich ukončení je naplánováno do konce listopadu 2006. Další dvě UV lampy pro úpravny vody III. Mlýn a Chřibská ve finančním objemu 10,632 milionů korun budou nainstalovány do konce října 2006. Dodavatelem zařízení je na základě výsledků výběrových řízení společnost INZET s. r. o. z Prahy, která zajišťuje instalaci zařízení na úpravnách vody a servis.

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů