Čtvrtek, 25. dubna 2024

Varhany u Kamenického Šenova jedničkou mezi přírodními zajímavostmi

Varhany u Kamenického Šenova jedničkou mezi přírodními zajímavostmi

Mezi vítězi ankety 100 českých nej, které chce ministerstvo zahraničí používat při prezentaci České republiky v zahraničí, jsou i pamětihodnosti, zvířata a lidé, o nichž veřejnost mnoho neví anebo si jich tolik neváží.

Mezi dvacítkou nominovaných v kategorii věda a výzkum se objevil například "valašský Edison" Josef Sousedík, jako přírodní zajímavost bude Česko reprezentovat chodský pes či bílí jeleni.

Na anketě s ministerstvem spolupracoval internetový server Aktuálně.cz, jehož čtenáři o vítězné stovce hlasovali. Poslali do ní například vynálezce, elektrotechnika a podnikatele Josefa Sousedíka. Vsetínský rodák se vyučil zámečníkem. Po vojně otevřel svou vlastní elektrotechnickou živnost, kterou postupně rozšířil na podnik s více než 300 zaměstnanci. V roce 1920 přihlásil svůj první patent, postupně se jejich počet rozrostl na několik desítek. V roce 1936 sestrojil pohon pro nejrychlejší vlak té doby - Slovenskou strelu. V roce 1944 ho kvůli odbojové činnosti zatklo gestapo a při výslechu zastřelilo. V anketě se tak dostal po bok dalších velikánů české vědy.

Mezi dvacítkou vítězů se objevila jména vynálezce a technika Františka Křižíka, objevitele krevních skupin Jana Janského či světově uznávaného egyptologa Jaroslava Černého. Do dvacítky se také dostala firma, která vyrábí unikátním způsobem hologramy či stroj na výrobu nanovláken.

V kategorii přírodních zajímavostí zvítězily kamenné varhany u Kamenického Šenova. Čedičový vrch s výškou 597 metrů je jednou z nejznámějších geologických rezervací v Česku. Pěti až šestiboké pravidelné čedičové sloupce jsou téměř svislé. Jsou až 12 metrů dlouhé a mají 20 až 40 centimetrů v průměru.

Mezi přírodní zajímavosti však nepatří pouze lokality. Podle ankety k nim náleží i zvonek český - rostlina, která symbolizuje Krkonošský národní park. Jako typicky české živočichy označili hlasující kladrubského koně, chodského psa a bílé jeleny. Tento druh vysoké zvěře žije v Česku na čtyřech místech. V 18. století byli přivezeni z Persie a Indie na několik šlechtických panstvích.

Vedle piva, skla či jablonecké bižuterie se v kategorii průmysl a obchod do dvacítky dostala také remoska, která našla uplatnění i v jiných než českých kuchyních. Některé britské kuchařské servery ji označují jako "nejlépe střežené české tajemství". Na předních místech v této kategorii se také umístila firma vyrábějící puky pro lední hokej. Její výrobky vloni umisťovali do branek hokejisté na olympijských hrách v Turíně či na mistrovství světa v Lotyšsku.

Relativně nejméně zdánlivých "outsiderů" je v kategoriích kultura a pamětihodnosti. Mezi méně známé památky, jimiž se Česko bude chlubit, patří empírový řetězový most u obce Stádlec u Tábora. Jde o poslední most svého druhu v Evropě. Na unikátnostmi mu přidává i fakt, že původně stál u obce Příběnice, odkud byl přenesen na místo, kde stojí v současnosti. Nejmladší českou pamětihodností se podle hlasování čtenářů stal televizní vysílač a hotel na Ještědu architekta Karla Hubáčka.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů