Sobota, 20. dubna 2024

Světový energetický průmysl čekají investice v řádech bilionů dolarů

Světový energetický průmysl čekají investice v řádech bilionů dolarů
Rostoucí spotřeba elektrické energie způsobuje, že pro uspokojení požadavků obyvatel planety bude do roku 2030 potřeba investovat do energetiky 17 bilionů dolarů.

Stoupající cena ropy, rapidní růst ekonomik v Číně, Indii a Brazílii, technické zastarávání rozvodných sítí i těžebních zařízení, politická nestabilita a přírodní katastrofy přinášejí zásadní změny ve světové energetice. Energie a její získávání se stává globálním tématem číslo jedna. Organizace World Energy Council (WEC), jejímž partnerem je také KPMG's Energy and Natural Resources Practice, sdružuje více jak devadesát zemí. Její každoroční studie World Energy obsahuje odborné příspěvky profesionálů ze všech energetických odvětví a regionů světa.

Letošní vydání World Energy in 2006 se zabývá například renesancí nukleární energie, narůstajícím soupeřením o ropné zásoby, možnostmi mezinárodní spolupráce na tzv. energetické bezpečnosti, budoucností zemního plynu nebo snižováním globální závislosti na ropě.

Michael Bray, partner pro oblast energie a přírodních zdrojů poradenské společnosti KPMG v Austrálii ve svém příspěvku Reaching the trillion target připomíná, že celosvětové investice do energetiky nutné na pokrytí jen současné úrovně potřeb dosáhnou do roku 2030 částky nejméně 17 bilionů amerických dolarů.

Pro přilákání nových investic jsou však nezbytné jasně definované a dostatečně atraktivní investiční možnosti umožněné efektivním rozborem hospodaření, výkaznictvím a propracovanou komunikační strategií.

Mezi základní faktory komplikující proces získávání kapitálu pro energetický sektor patří například rizika spojená s novými projekty a hledáním nových zdrojů, zvyšující se náklady bez ohledu na růst cen komodit nebo obavy ze společenských důsledků nebo dopadů na životní prostředí.

"Pokud energetický sektor ihned nepřistoupí k efektivním analýzám vlastního hospodaření a nezahájí cílená jednání se všemi zainteresovanými stranami, riskujeme, že energetika potřebné investice nezíská, což by do budoucna mohlo mít vážné ekonomické i sociální důsledky," varuje Michael Bray.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů