Pátek, 29. března 2024

Děti Země zpochybňují územní rozhodnutí na D11

Děti Země zpochybňují územní rozhodnutí na D11

Podali jsme žalobu proti vydání stavebního povolení, říká Patrik

Přestože úsek dálnice D11 z Libic nad Cidlinou do Chýště má být na konci tohoto roku zprovozněn, Městský soud v Praze v současné době řeší žalobu Dětí Země proti vydání stavebního povolení Ministerstvem dopravy. Existuje totiž důvodná pochybnost, že územní rozhodnutí na úsek dálnice D1104 přes Národní přírodní rezervaci Libický luh dosud nenabylo právní moci. Ministerstvo ale namítá, že územní rozhodnutí je pravomocné, neboť ho v srpnu 2005 vydal krajský úřad v Praze.

 

„Ve stavebním řízení jsme ministerstvo upozornili na to, že vydání územního rozhodnutí okresním úřadem v Nymburku v roce 2001 je zatíženo mnoha rozsudky soudů, takže je velmi obtížné se v nich vyznat. Přesto se nám ho nepodařilo přesvědčit, že tzv. pravomocné územní rozhodnutí trpí řadou právních pochybení,“ objasňuje složitou právní kauzu Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu č.j. 6 A 20/2002-80 z prosince 2004 mělo totiž Ministerstvo pro místní rozvoj věcně rozhodnout o námitkách sdružení Svoboda zvířat Hradec Králové a Občanského sdružení za šetrnou dopravu v jejich odvoláních proti vydání územního rozhodnutí v roce 2001, neboť soud potvrdil, že obě sdružení byla a jsou účastníky tohoto řízení.

Místo toho však rozhodnul krajský úřad v Praze v srpnu 2005 tak, že se věcnými námitkami obou odvolání vůbec nezabýval a obě je odmítnul. V rozporu s rozsudkem NSS totiž došel k závěru, že obě sdružení nejsou účastníky územního řízení. Navíc toto nesprávné rozhodnutí nezaslal jednomu ze sdružení.

Jelikož územní rozhodnutí na úsek dálnice D1104 Libice nad Cidlinou – Chýšť bylo vydáno nepříslušným správním úřadem (krajským úřadem) a nebylo ani řádně doručeno účastníkovi řízení, není pravomocné a nemělo být tedy ani vydáno stavební povolení Ministerstvem dopravy.

„Dálnice D11 je typickým příkladem velké dopravní stavby, při jejíž přípravě státní úředníci opakovaně porušovali zákony,“ hodnotí celou situaci Patrik.

Michael Kousal ze Svobody zvířat Hradec Králové ještě doplňuje, že občanská sdružení v minulosti podala sedm žalob na nezákonné jednání úředníků Krajského úřadu Středočeského kraje a Ministerstva pro místní rozvoj při přípravě úseku D1104 a všechny byly soudy uznány jako oprávněné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů