Pátek, 29. března 2024

Dům popeláře zdobí "poklady" ze skládky

Dům popeláře zdobí "poklady" ze skládky

MILEVSKO - Pestrobarevný plot ze starých lyží, oprýskaný turistický ukazatel směrující turisty na Onen svět a téměř závěje plyšových zvířátek z druhé či třetí dětské ruky krášlí domek Theodora Hřebenáře.

Pětašedesátiletý bývalý popelář zdobí už 16 let své obydlí v Milevsku vším, co skládka dala. "Poklady" ze smetiště dříve opravoval a prodával. Nyní se ale obyvatelé devítitisícového města sami pustili do třídění odpadu a také se snaží ušetřit každou korunu.

"Dříve se našlo mnohem víc, dneska už tam najdu jen hračky, nic jiného. Dneska už lidé trochu zchudli," řekl Hřebenář. Před lety začal v Milevsku pracovat jako popelář. Ze stupačky kukavozu si pak všímal bezcenných cenností, jichž se lidé zbavovali. "První věc, kterou jsem našel, byly digitální hodinky a peněženka s padesátikorunou," popsal objevitelské začátky důchodce.

Pětašedesátiletý Theodor Hřebenář zdobí dlouhá léta zvenčí i zevniř svůj domek v Milevsku na Písecku různými věcmi, které nalezne na nedaleké skládce odpadů.

Andulkám vyrobil klece ze starých televizí a místo tradičních dřevěných planěk chrání Hřebenářům majetek plot z několika desítek starých lyží. Ve své zálibě nalezl oporu i u své čtyřiapadesátileté ženy Anny, některé věci dokonce kvůli ní nesmí dát z domu. Na skládce objevil třeba velký obraz Panny Marie, rám opravil a chtěl dílo prodat. "Nesmíme u nás dát takový obraz z domu, jedině blízkému člověku. Vyhodit? To vůbec nepřipadá v úvahu," podotkla Hřebenářová, která pochází z ruské nábožensky založené rodiny.

Obyvatelé Milevska už si na netradiční domek zvykli, největší obdiv ale stále budí u dětí z nedaleké mateřské školy. S prarodiči u něj často hrají hru "najdi x rozdílů" a dohadují se, co se na zahrádce či na zápraží objevilo nového. Děti by se mohly v domku cítit skutečně jako doma - nad dveřmi visí cedulka Mateřská škola s lehce oprýskaným smaltem.

Návštěvy si ale u Hřebenářů dveře nepodávají. Odrazuje je jiná tabulka s nápisem Host do domu - hůl do ruky. Jediné děti, které si tak lehce olysalé záplavy plyšových zvířat všech barev a velikostí užijí, jsou z Hřebenářova potomstva. I tak to ale může v milevském domku vypadat jako ve školce. Od čtyř dcer se "lovec pokladů" dočkal už 12 vnoučat a je také trojnásobný pradědek.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů