Středa, 24. dubna 2024

3. MEZINÁRODNÍ DNY PASIVNÍCH DOMŮ

Česká republika se připojí k již třetímu ročníku celosvětových Dní pasivních domů.
3. MEZINÁRODNÍ DNY PASIVNÍCH DOMŮ

Brno 23. října 2006. Po obrovském úspěchu této akce v minulém roce se i letos otevřou dveře zájemcům o tento moderní, energeticky šetrný způsob stavění. Návštěvníci budou moci o víkendu 11. – 12. 11. 2006 na vlastní kůži vyzkoušet, jak komfortní je bydlení v domech, které spotřebují pouze desetinu tepla na vytápění oproti běžným stavbám.

Česká republika se připojí k již třetímu ročníku celosvětových Dní pasivních domů. Po úspěchu tohoto systému v celé západní Evropě dochází nyní i u nás k dynamickému rozvoji v tomto odvětví stavebního průmyslu. Zájem veřejnosti o pasivní stavby je doslova obrovský. V minulém roce, kdy měli zájemci možnost shlédnout novostavbu rodinného domu v Rychnově u Jablonce nad Nisou, navštívilo tuto dřevostavbu za jediný víkend téměř 180 lidí. Také v sousedním Rakousku zaznamenali rekordní návštěvu. Osmdesát pasivních domů si prohlédlo 3000 zájemců.

Základní princip pasivního domu je založen na tom, že potřeba tepla na vytápění je tak nízká, že lze budovy vytápět pouze dohřátým vzduchem. Takto postavené budovy potom nemusí mít klasickou otopnou soustavu. Teplo se získává využitím energie slunce a z energie, kterou produkují domácí spotřebiče jako jsou žárovky, pračka, vařič nebo počítač. Těmto zdrojům tepla se říká pasivní zisky. Odtud samotný název pasivní dům. Výsledkem je asi 90% úspora nákladů na topení ve srovnání s běžným domem a podstatně vyšší tepelná pohoda v interiéru. Větrací systém neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě, aniž by vznikal průvan. Díky vzduchotěsnosti bez tepelných mostů a neustálému větrání jsou konstrukce suché a bezporuchové. Pasivní dům se stal v západní Evropě synonymem pro kvalitu.

Během letošních Dnů pasivních domů bude možné u nás navštívit sedm originálních staveb, které ukáží návštěvníkům, že pasivní dům rozhodně nemá žádná omezení, co se týče architektonického pojetí, konstrukčního systému či velikosti stavby.

V tomto ročníku bude možné navštívit hned čtyři samostatně stojící rodinné domy vystavěné podle zásad pasivního stavění. Jedná se vzhledově o zcela různorodé stavby téměř ze všech koutů naší republiky. Návštěvníci mohou navštívit také první pasivní řadové domy v Židlochovicích u Brna.

Další stavbou v nabídce je dům „Archa“ firmy Countrylife v Nenačovicích u Berouna. Jedná se o unikátní rekonstrukci kravína, který složí jako zázemí pro biofarmu. Součástí stavby je přístavba se společenským sálem a vzorkovou prodejnou provedená na úrovni pasivní stavby.

Zcela odlišnou stavbou, která vznikla v letošním roce, je seminární centrum ekologického institutu Veronica. Centrum je situováno v obci Hostětín v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a bude nabízet semináře a kurzy s ekologickou tématikou a zároveň sloužit kulturním, společenským a turistickým účelům. Při výstavbě byl kladen důraz zejména na použití ekologicky šetrných stavebních materiálů jako jsou nepálené cihly a sláma. Návštěvníci se během Dnů pasivních domů budou moci zapojit do oslav a doprovodného programu ke slavnostnímu otevření.

 

Zdroj: www.pasivnidomy.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů