Pátek, 19. dubna 2024

Sdružení EPS ČR přistoupilo k mezinárodní dohodě o recyklaci obalů z pěnového polystyrenu

Dohoda o přistoupení byla podepsána v rámci výroční schůze evropského sdružení výrobců expandovaného polystyrenu

Sdružení EPS ČR přistoupilo k mezinárodní dohodě o recyklaci obalů z pěnového polystyrenu
Sdružení EPS ČR, které v současnosti sdružuje 14 zpracovatelů a výrobců pěnového polystyrenu v České a Slovenské republice, se rozhodlo přistoupit k mezinárodní dohodě o recyklaci obalového EPS. Dohoda o přistoupení byla podepsána v rámci výroční schůze evropského sdružení výrobců expandovaného polystyrenu EUMEPS pořádané v Praze v pátek 27. října 2006 za účasti prezidenta EUMEPS Packaging pana Frédérica Fallise.

Schopnost tlumit nárazy, odolávat vlhkosti, nízká hmotnost a jiné vlastnosti pěnového polystyrenu EPS, kombinované s nízkými náklady, vysokými izolačními schopnostmi, pestrostí tvarů a snadností zpracování z polystyrenu činí oblíbený obalový materiál. V roce 2005 činila spotřeba EPS v České republice přes 33 500 tun a na Slovensku téměř 15 000 tun. Z toho cca 20% tvořily obaly. Velká část těchto obalů putuje spolu se zbožím do zahraničí a naopak jiné obaly z EPS chrání zboží, které je k nám dováženo (PC, TV, bílé zboží apod.)

"Členové Sdružení EPS cítí odpovědnost za stav životního prostředí v naší zemi a již několik let uplatňují recyklaci ve svých programech. Svou aktivitu veřejně deklarujeme přistoupením k mezinárodní dohodě o recyklaci obalového EPS," uvádí Ing. Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR a dodává: "Programy recyklování EPS již byly realizovány v mnoha zemích na světě a Česká republika nesmí být v tomto směru pozadu."

Obaly z EPS mohou být po splnění své obalové funkce dále přepracovány a použity pro celou řadu aplikací. Drť z EPS obalů je přidávána do méně náročných desek pro stavebnictví, do polystyren betonů, používá se při výrobě pálených cihel, jako zahradní substrát, jako izolační zásyp do stavebních konstrukcí nebo je zhutňována na speciálních lisech a následně zgranulována pro další použití. Takto je dnes v ČR recyklováno přes 30 % použitých obalů z EPS. Pro další zvýšení podílu recyklovaného EPS je velmi důležité informovat občany, kteří se rozhodují, kam vyhodí použitý obal. Pro zlepšení komunikace mezi zpracovateli EPS odpadních obalů, občany a místy, kde se tento odpad shromažďuje, vytvořilo Sdružení EPS ČR nasvých stránkách v sekci RECYKLACE prostor pro vzájemnou výměnu informací o této problematice. Mezinárodní dohoda o recyklaci, kterou již podepsaly obdobná sdružení EPS z více než 29 zemí celého světa, své členy zavazuje:

  • Podporovat rozvoj existujících programů a iniciovat nové programy, které umožní ochranným obalům z EPS pěny, aby nadále splňovaly ekologické normy bez ohledu na zemi původu.
  • Pokračovat v podpoře používání recyklovaného polystyrenu v široké škále koncových aplikací.
  • Pokračovat ve spolupráci na jednotných mezinárodních ekologických normách týkajících se ochranných obalů z EPS pěny, zejména v oblasti pevného odpadu.
  • Vytvořit platformu pro výměnu informací o ekologických programech kolem EPS a programech pro řízení pevných odpadů z EPS mezi odborníky z oblasti obalů, výrobci výrobků, vládními úředníky, členy sdružení a spotřebiteli.

"Podepsáním této mezinárodní dohody se Sdružení EPS ČR zavázalo naplnit výše uvedené zásady, informovat veřejnost a přispívat svou činností nejen k dosažení vyšší kvality, ale i ke snížení negativních vlivů na životní prostředí," prohlásil P. Zemene.

Více informací o problematice obalového EPS můžete nalézt na webové adrese sdružení www.epscr.cz .

Zdroj: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů