Pátek, 29. března 2024

Zemědělská farma bude topit bioplynem

Zemědělská farma bude topit bioplynem
Čejč - Bioplynovou stanici s kogenerací chtějí vybudovat v areálu zemědělské farmy v čejčském katastru. Zařízení má vést k úsporám energií a také menší zátěži životního prostředí. Protože farma je v těsném sousedství obce, bude radnice v Čejči účastníkem všech jednání, která se ohledně výstavby zařízení povedou.
" Objevily se i obavy z toho, že po vybudování stanice zesílí zápach, který občas v závislosti na klimatických podmínkách obtěžuje obyvatele Čejče. Odborníci, které jsme si přizvali ke konzultacím, ale tvrdí, že to nehrozí," uvedla starostka Marta Výmolová. Ta vidí pozitivum záměru zemědělské společnosti v tom, že se obec bude účastnit jednání a získá přehled o činnostech na farmě. Prozatím mají zúčastněné strany za sebou takzvané zjišťovací správní řízení, jehož cílem bylo projednat všechny jejich připomínky.
" Bioplynové stanice už fungují na několika místech republiky. Někde jsou s nimi problémy, protože používají zastaralé technologie a také spalují jiný materiál, než jaký budeme používat my," řekl majitel společnosti Ivo Horák. Podle něj v Čejči budou všechny parametry zařízení odpovídat požadavkům platným v Evropské unii. Zpracovávat budou kejdu a kukuřičnou siláž.
" Bioplynová stanice bude zpracovávat živočišný a rostlinný odpad. Vznikne tak metan, jehož spalováním získáme energii a teplo. Energii můžeme odprodat a teplem vytopíme naše objekty. Vypálené zbytky ze stanice jsou výborným hnojivem," dodal Horák.
Podle odborníka, jehož obec pověřila dozorem nad dopady zařízení na životní prostředí, Václava Šafaříka, je hlavní přínos v tom, že se exkrementy zvířat a rostlinný odpad využijí ekologicky.
" Zařízení tohoto typu jsou již známa v zahraničí. Zkušenosti s nimi mají
například v Německu, Rakousku nebo skandinávských zemích," uvedl Šafařík. Podle něj se nezmění intenzita případného zápachu, který vzniká chovem prasat a působením vzduchotechniky ve stájích. " Snížit by se ale měla tam, kde vzniká zápach skladováním hnoje a siláže. Tato fáze, kdy je odpad uložen před zpracováním, se totiž výrazně zkrátí a výstupní materiál z bioplynové stanice je téměř bez zápachu," vysvětlil odborník.

BLANKA JELÍNKOVÁ
Zdroj: Hodonínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů