Sobota, 20. dubna 2024

Ve vývoji je čip, který přemění odpadní teplo zpět na elektřinu

Ve vývoji je čip, který přemění odpadní teplo zpět na elektřinu
Bylo by pěkné, kdybychom mohli odpadní teplo generované procesory, grafickými čipy a jinými komponentami alespoň částečně převést zpět na elektrickou energii, ale u domácích počítačů to nezní zrovna reálně. Avšak začínající společnost Eneco nedávno prezentovala čip, jenž dokáže přímo přeměňovat tepelnou energii na elektrickou, nebo se naopak po přivedení elektřiny ochladit až na -200°C - podobně jako Peltierovy články.


Prototyp čipu od Eneca - zdroj: Green Business News

"Tento čip přirovnáváme k vynálezu tranzistoru, televize nebo prvního letadla," řekl Dr. Lew Brown, prezident a CEO firmy Eneco, což je jistě odvážné tvrzení. S tímto by stačilo jednoduše svést odpadní teplo, ať už s pomocí heatpipe nebo vodního okruhu, do jednoho či více bodů a tam jej přeměnit na elektrickou energii. V ideálním případě tedy.

Čip funguje na bázi termionických emisí tvořených 'kmitavou termální energií', která překonává elektrostatické síly držící elektrony na povrchu. Volné elektrony pak proudí vakuem k povrchu studeného kovu, což tvoří eletrický náboj, jenž je možné dále využít. Se vzrůstající teplotou pak prudce vzrůstá i tento efekt. Čip dokáže pracovat při teplotě až 600°C a přeměňovat tepelnou energii s 20-30% efektivitou. Eneco plánuje tuto technologii nabídnout společnostem jako NASA, ale již se jedná i s firmami Apple a Dell o využití v počítačovém průmyslu.

S podobným zařízením však přišla i společnost Power Chips, jejíž řešení má být ještě efektivnější - 40 až 50%. Chce toho dosáhnout použitím vakua tam, kde Eneco využívá tranzistory. Avšak vakuum musí být vytvořeno v mezeře pouhých 10 mikronů, což klade extrémní nároky na výrobní technologii. Jeden technik to popsal tak, že je to podobné, jako letět v proudovém letadle přes celé USA přesně 3 metry nad zemí. Power Chips jsou tak stále za firmou Eneco, která se chystá vypustit první produkty nejpozději na začátku roku 2008.

Zdroj: DailyTech
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů