Pátek, 29. března 2024

USA si oddechly. Letos žádný hurikán

USA si oddechly. Letos žádný hurikán
Snad všechny předpovědi se letos zmýlily. Sezóna hurikánů v Atlantském oceánu končí, a byla úplně jiná, než vědci před půl rokem předpokládali.
Žádné rekordní ztráty ani katastrofy se nekonaly. Území Spojených států nepoškodil během této doby, tedy od 1. června, ani jeden hurikán.
"Není možné na sto procent porozumět tomu, jak se všechny procesy a faktory, které hrají roli při prognózování, propojují," hájí se největší "hurikánové hvězdy" Spojených států, meteorologové William Gray a Philip Klotzbach z univerzity v Coloradu.
Jejich předpovědi pečlivě čtou místní vlády, pojišťovací, energetické firmy i investoři. Poprvé po osmi letech se stalo, že zprávy byly v rozporu s realitou.
Tým, považovaný za nejlepší v oboru dlouhodobých hurikánových předpovědí, se den před začátkem letošní sezóny, tedy 31. května, vyjádřil takto:
Vznikne 17 tropických bouří, z nichž devět se změní v hurikány. Ve skutečnosti bylo bouří devět, z nich pět hurikánů, a žádný nezasáhl USA - jinak řečeno nejklidnější sezóna za deset let.
Vysvětlení vědců na internetu má dvaapadesát stran, kde odchylky rozebírají měsíc po měsíci. Hurikány podle nich "zničil" klimatický jev El Nino, který se nečekaně vyskytl nad východním Pacifikem, a také neobvyklé množství subsaharského prachu v atmosféře nad Atlantikem.
"Ničí předpověď nevyšla moc dobře," utěšuje se Philip Klotzbach.
Jak měsíce postupovaly, státní meteorologové i soukromí prognostici své předpovědi stále zmírňovali. "Stále ale byli mimo realitu," píše americký deník Baltimore Sun.
Vznikla paradoxní situace. "Nikdy jsme nebyli tak dobře připraveni na nejhorší, jako letos," řekl listu USA Today ředitel úřadu pro krizové situace ve státě Louisiana, kterou v roce 2005 zpustošily hurikány Katrina a Rita.
Federální úřady měly k dispozici čtyřikrát více zásob potravin, pitné vody a ledu, než před rokem. Vláda prezidenta George Bushe investovala osm set miliónů dolarů do záchranných komunikačních systémů.
"Doporučujeme vám, abyste vše darovali potravinovým bankám," radí úřady na Floridě lidem, kteří se nyní ptají, co s konzervami, vodou a dalšími potravinami - na základě varovných prognóz jich mají plné spižírny.
Oddechnou si, ale jen na chvíli. V dubnu by se podle úřadů měli začít znovu zásobit na sezónu, která začne v červnu 2007. A vědci varují, že bude náročná (Gray a Klotzbach vydají svou novou prognózu 8. prosince).
A když ne ona, tak nějaká další. Atlantik se podle klimatologů bude ještě nejméně deset let nacházet v období zvýšené hurikánové aktivity, která souvisí s přirozenou změnou klimatických podmínek a s teplotou moří.
Mluví se i o vlivu člověka a globálním oteplování.
Data o hurikánových sezónách v USA ještě před pár lety nikoho příliš nezajímala. Obrázky ze zatopeného New Orleansu po bouři Katrina však loni způsobily šok. Ve dvou amerických státech zemřelo přes 1800 lidí.


Jaké byly poslední sezóny hurikánů
ROK 2004
Jedna z nejsmrtelnějších a nejdražších hurikánových sezón v historii. Nejničivější byly čtyři bouře, které zasáhly i Spojené státy - Charley, Frances, Ivan a Jeanne. Posledně jmenovaná způsobila chaos hlavně na Haiti, kde zabila asi tři tisíce lidí. Celkem v tomto roce zemřelo 3132 lidí a vznikly škody za 42 miliard dolarů.
RoK 2005
Nejaktivnější sezóna v zaznamenané historii Atlantského oceánu, která také způsobila největší škody. Zemřelo 2280 lidí a škody přesáhly sto miliard dolarů. USA zasáhly například hurikány Dennis, Katrina a Rita. Katrina způsobila zaplavení města New Orleans v Louisianě a stala se nejnákladnější přírodní katastrofou v historii USA (škody přesáhly 80 miliard dolarů).
ROK 2006
Nejmírnější sezóna za posledních deset let, USA nepoškodil žádný hurikán, což se od roku 1945 stalo pouze jedenáctkrát. Nad Atlantským oceánem se vytvořilo devět tropických bouří, z nichž vzniklo pět hurikánů Jeden z nich, Ernesto, zabil na ostrově Haiti sedm lidí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů