Pátek, 29. března 2024

Kněžice vyrábějí elektřinu a teplo ekologickou cestou

Kněžice vyrábějí elektřinu a teplo ekologickou cestou

N y m b u r k (4. prosince 2006) – Komplexní ekologický projekt zásobení teplem a elektřinou v obci Kněžice ve Středočeském kraji byl v těchto dnech uveden do zkušebního provozu. Od září již funguje bioplynová stanice na výrobu elektrické energie, během podzimu byla spuštěna kotelna na biomasu a v těchto dnech byly dokončeny rozvody tepla v obci. Projekt umožní obci vyrábět elektřinu ekologickou cestou a odpadním teplem vytápět 148 objektů. V Kněžicích a okolí zlepší životní prostředí a vznikne zde poptávka po zemědělských produktech. Stavbu za téměř 116 miliónů korun provedla společnost Skanska CZ od konce roku 2005. Investorem projektu byla obec Kněžice, která získala finanční prostředky ze Strukturálních fondů EU a Státního fondu životního prostředí, konkrétně z Operačního programu Infrastruktura.

„Bioplynová stanice na výrobu elektrické a tepelné energie zahájila provoz v září tohoto roku. Poté jsme pokračovali v montáži kotle na dřevní štěpku a kotle na biomasu a počátkem listopadu jsme spustili zkušební provoz,“ sdělil Zdeněk Svoboda, stavbyvedoucí Divize Technologie společnosti Skanska CZ.

„Jsme rádi, že jsme projekt v Kněžicích uskutečnili. Náklady byly sice relativně vysoké a bez dotací Evropské unie bychom je těžko zaplatili, ale je dobré vědět, že nyní vyrábíme teplo i energii moderně a ekologicky. Věřím, že tento projekt bude inspirací i pro jiné obce v České republice,“ uvedl starosta Kněžic Milan Kazda.

Bioplynová stanice zpracovává organický odpad ze zemědělských farem v okolí (kejdu hospodářských zvířat a siláž, traviny a podobně). Rovněž zpracovává a ekologicky nezávadně odbourává svážený obsah septiků z obce Kněžice a okolí. Všechny zmíněné suroviny se po průchodu bioplynovým reaktorem přeměňují v biologicky a hygienicky nezávadné hnojivo, které se bude vyvážet na nedaleké zemědělské pozemky.

Kotelna na biomasu se dvěma kotli je určena na spalování balíků slámy, cíleně pěstovaných energetických plodin a dřevní štěpky. Kotelna bude v zimních měsících vyrábět teplo pro centrální rozvodnou soustavu. Součástí provozu je také linka na zpracování rostlinného odpadu, jejímž produktem jsou topné pelety využitelné mimo jiné i pro domácnosti v obcích, které nejsou v dosahu rozvodů CZT.

TZ SKANSKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů