Čtvrtek, 28. března 2024

Domácích biopotravin na trhu přibývá

Domácích biopotravin na trhu přibývá
Pulty českých obchodů dnes nabízejí přes dvě tisícovky bioproduktů - a přes 1200 z nich je z dovozu.
"Máme nižší podpory než západní farmáři, kupní síla je také nižší a ani zdravý životní styl nemá delší tradici," omlouvá domácí producenty Jiří Urban, místopředseda svazu ekopodnikatelů PRO-BIO.
Díky růstu zájmu o biovýrobky jsou ale tuzemští producenti už přece jen aktivnější. Přibývá jak ekofarem, tak biopotravinářů.

Půjdou do řetězce
Rodina Dobrovolných - manželé Jitka a Pavel se synem Matějem - se vrhla na ekologické farmaření poté, co dali statek v Ratibořicích na Třebíčsku po restituci do pořádku. Chovají kozy, a vyrábějí biomléko a biojogurty.
"Poptávka je pořád větší, než kolik stíháme vyrobit. Takže jsme ještě rozšířili stádo, pořídili modernější stroj do mlékárny - a už se díváme také po obchodních řetězcích. Mysleli jsme na Delvitu, ale teď nejspíš nabídneme zboží síti Billa, která prodejny Delvity přebírá," plánuje Jitka Dobrovolná.
Podobně se snaží rozšířit produkci většina tuzemských podnikatelů, kteří bioprodukty vyrábějí. Registrováno je sice na 125 výrobců, ale řada z nich zatím jen na papíře.
K těm aktivním patří například olomoucká mlékárna Olma, firmy Bio-nebio či Biopark, PRO-BIO nebo Ekofarma Deblín.
Nejen specializované bioprodejny, ale i velké obchodní řetězce - Ahold, Tesco, Delvita či Billa, přitom teď o biovýrobky mají velký zájem. Ale kvůli systému dotací se většině ekofarmářů zatím vyplácelo jen za státní peníze sklízet "ekoseno" na loukách. "Nový dotační systém, platný od příštího roku, to ale může zlepšit," věří Urban.
Zlepšila se ekologická administrativa. Donedávna mohla certifikát na biopotraviny udělovat jediná organizace - KEZ (Kontrola ekologického zemědělství). Podnikatelé si stěžovali na její přílišnou úzkoprsost, teď už proto v zemi působí dvě konkurenční společnosti: Biokont CZ a AB Cert. "Všechny tři jsou pod důslednou kontrolou Ministerstva zemědělství. Pravidla pro uznávání ekofarem i biovýrobků vychází z nařízení Evropské unie," říká Tom Václavík z Agentury Green marketing.
Podle Urbana se díky vstřícnější práci kontrolních organizací teď k ekologii hlásí víc podnikatelů, letos jich přibylo přes sto. Spolu s Václavíkem přitom ubezpečuje, že pravidla pro udělování bio certifikátů nejsou měkčí než dřív.
Označení ekofarma - a nárok na vyšší dotace - získává podnik, který nepoužívá umělá hnojiva a chemii proti škůdcům nebo plevelům. Bioprodukty z těchto ekofarem (mléko, maso, obilí, ale i med nebo vejce) pak slouží k výrobě biopotravin. Při jejich přípravě se nesmějí použít umělá dochucovadla nebo konzervační látky.

Zdravější, ale dražší
Všechny ekologické potraviny v tuzemsku musí nést označení bio. "Někdy vidím v obchodech značku organic, používanou v zahraničí. To je chyba," upozorňuje Urban.
Spor ale často vedou potravináři o to, zda jsou biopotraviny skutečně zdravější než zboží konvenční. Třeba biovejce jsou totiž často také třikrát dražší než vajíčka obyčejná. Zemědělství bez chemie se podle ekofarmářů prodražuje.
"Biopotraviny nijak výrazně zdravější nejsou. Nic proti biomléku nebo biosýrům, je to dobrý doplněk nabídky. Ale tuhle jsme viděl biočokoládovou bonboniéru a zajímalo by mě, jak mohla získat certifikát," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Václavík naopak upozorňuje na studie, podle nichž například biomléko obsahuje víc vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek než mléko běžné. "Většina lidí kupuje biopotraviny kvůli pocitu, že jsou zdravější. Ale část lidí za ně platí vyšší cenu i proto, aby prostě podpořili zemědělství bez chemie nebo lepší péči o zvířata v biochovech," připouští.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů