Sobota, 20. dubna 2024

O ochraně a výzkumu Národního parku Podyjí

O ochraně a výzkumu Národního parku Podyjí
Počátkem listopadu hostilo Znojmo a nedaleký Národní park Podyjí účastníky konference "15. let Národního parku Podyjí - výzkum a ochrana".

Jednání v Louckém klášteře ve Znojmě navštívilo více než 90 účastníků z České republiky a Rakouska, zejména odborníků, aktivně se podílejících na výzkumných aktivitách v Podyjí.
Přítomnibyli členové Rady Národního parku Podyjí a čestní hosté z obou zemí. Akce se v závěru zúčastnil i ministr životního prostředí ČR pan Petr J. Kalaš.
Konference připomněla patnáctiletou existenci Národního parku Podyjí a zároveň zdůraznila jeho významv síti evropských zvláště chráněných území. Vždyť právě údolí Dyje mezi Vranovem a Znojmem patří k přírodně i krajinářsky nejzachovalejším územím střední Evropy a pestrost flóry a fauny Podyjí je naprosto výjimečná.
Informace o přírodovědných hodnotách území byly před 15 lety, tedy v době zřízení národního parku, kusé a neúplné, neboť do údolí Dyje, které z velké většiny leželo v hraničním pásmu, měli odborníci velmi omezený přístup. A právě výzkumy v uplynulém období potvrdily plnou oprávněnost zařazení Národního parku Podyjí do této nejvyšší kategorie, navíc umocněnou v roce 2000 získáním tzv. Evropského diplomu, uděleného Radou Evropy (jako jednomu ze tří zvláště chráněných území v České republice). Prezentované práce dokládají význam národních parků pro vědecké poznávání přírody a zároveň zdůrazňují důležitost aplikace získaných výsledků pro zajišťování jejich odborné správy a ochrany.
Právě o mimořádných přírodních, historických a kulturních hodnotách Podyjí referovala většina účastníků odborné konference. Zastoupeni byli i odborníci z Rakouska, neboť rakouský Národní park Thayatal spolu s naším Národním parkem Podyjí je významným evropským přeshraničním chráněným územím.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů