Středa, 24. dubna 2024

Studenti hledali v Beskydech stopy šelem

Studenti hledali v Beskydech stopy šelem

Zoologové odhadují, že se na východě Moravy zdržují dvě vlčí smečky, tři medvědi a asi patnáct rysů

Stopy vlků, medvědů a rysů hledaly poslední prosincové dny minulého roku v Beskydech a v pohoří Javorníků vlčí hlídky, které každý rok v zimě organizují ochránci přírody.
Asi dvacet studentů vysokých škol procházelo ve skupinách okolí Lysé hory, Radhoště i Velkého Javorníka a Pulčínských skal. Na stopy velkých šelem však neměli štěstí.
"Počasí vlčím hlídkám nepřálo. V horách leží málo sněhu a případné stopy nejsou vidět," poznamenal jednatel ochránců přírody z Valašského Meziříčí Milan Orálek. Zoologové však odhadují, že se v současnosti na východě Moravy zdržují dvě vlčí smečky, tři medvědi a asi patnáct rysů. "Krátce předtím, než vlčí hlídky vyrazily do terénu, objevil na hřebenech Javorníků pobytové znaky všech velkých šelem ostravský zoolog Ludvík Kunc. Zřejmě se projevilo, že má mnohem větší znalosti než studenti, kteří se teprve učí šelmy stopovat," dodal Orálek.
Členové vlčích hlídek, kteří většinou studují přírodovědné obory, považují zimní výpravy do beskydských hor za užitečnou zkušenost. Navíc svým pobytem v lesích odrazují případné pytláky nebo myslivce, kteří by chtěli vlka, medvěda či rysa načerno ulovit. V Chráněné krajinné oblasti Beskydy jim za podobný čin hrozí stotisícová pokuta a ztráta loveckého lístku.
"S informacemi, že nějaký lovec zastřelil chráněnou šelmu, se setkáváme několikrát do roka. Naposledy byl prý před Vánocemi uloven medvěd v okolí Valašské Senice na Vsetínsku, který se v létě v této oblasti skutečně vyskytoval. Místní lidé si o tom povídají, měli jsme i několik anonymních telefonátů, ale dokázat to nikomu nemůžeme," řekl Orálek.
Hnutí Duha přislíbilo za informace, které by vedly k dopadení pytláka, odměnu 50 tisíc korun. "Navíc se ozvali dva lidé ze sousední Francovy Lhoty, kteří chtějí dát každý další tisícikorunu, protože se střílením chráněných šelem nesouhlasí," dodal Orálek.
Vlčí smečky se v Beskydech začaly objevovat od roku 1994. Zpočátku napadaly nechráněná ovčí stáda a způsobovaly místním zemědělcům desetitisícové škody. V současnosti však loví domácí zvířata jen výjimečně, protože pastevci začali používat elektrické ohradníky a psy.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů