Čtvrtek, 18. dubna 2024

Fico: Slovensko by mělo opět ovládnout vodní dílo Gabčíkovo

Fico: Slovensko by mělo opět ovládnout vodní dílo Gabčíkovo
Výrobce elektřiny Slovenské elektrárny (SE), kterého ovládá italský koncern Enel, neoprávněně spravuje vodní dílo Gabčíkovo. Prohlásil to dnes slovenský premiér Robert Fico s odvoláním na právní analýzy. Vodní elektrárnu, kterou SE podle Fica řídí ztrátově, by tak měl znovu ovládnout stát.

"Neexistuje žádný právní titul, aby vodní dílo bylo k dispozici Slovenským elektrárnám," řekl Fico po jednání předsedů vládních stran. Správa elektrárny, kvůli které vede Slovensko dlouholetý spor s Maďarskem, by proto podle něj měla patřit státu.

Premiér se odvolal na první výsledky právních studií nájemní smlouvy mezi Slovenskými elektrárnami a státním podnikem Vodohospodářská výstavba, pod který spadá i gabčíkovská elektrárna. Tyto analýzy podle Fica potvrzují, že smlouva je neplatná.

Předchozí vláda Mikuláše Dzurindy podle Fica nevýhodně prodala 66 procent SE italskému Enelu a současně bezdůvodně podepsala smlouvu na 30letý pronájem gabčíkovské elektrárny. "Slovenská republika tak přichází o 1,5 až dvě miliardy (slovenských) korun (1,2 až 1,6 miliardy Kč) ročně," řekl premiér. Vláda podle něj udělá vše proto, aby elektrárna vyráběla elektřinu "ve prospěch" Slovenska, a ne Enelu.

Slovensko se s Maďarskem dohodlo na projektu pro výstavbu a provoz soustavy vodních děl Gabčíkovo - Nagymaros před téměř 30 lety. Slovenská strana svou část postavila, zatímco Maďarsko od výstavby dolního stupně po pádu komunismu upustilo. Platnost dohody potvrdil v roce 1997 mezinárodní soud v Haagu, země se však dosud nedohodly na společném postupu podle tohoto rozsudku.

www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů