Pátek, 29. března 2024

Hasiči museli dvakrát na vodu

Hasiči museli dvakrát na vodu
Během posledních dvou dnů hasiči na Vysočině zasahovali u dvou událostí, u kterých došlo k úniku nebezpečné látky na vodní plochu. Ve středu 3. 1. v 11:15 hodin vyjížděli hasiči z Jihlavy k obci Střítež, kde v areálu firmy došlo k úniku nafty z nádrže nákladního automobilu. V nádrži se nacházelo cca 400 l nafty.

Došlo k úniku asi 150 l nafty, zbytek pohonných hmot se i díky pohotovosti zaměstnanců firmy podařilo zachytit do sběrných nádob. V areálu firmy hasiči pomocí sorbentů a membránového čerpadla likvidovali skvrnu na ploše cca 40 x 30 metrů.

Hasiči současně zasahovali i na nedalekém Písařském rybníce, kde v důsledku úniku pohonných hmot došlo k znečištění vodní plochy. Nainstalovali zde kolem 70 metrů norných stěn a díky nim byla uniklá nafta stažena ke kraji rybníka, kde byla jímána. Hasiči dále použili kanálové ucpávky a sorbční hady, které nainstalovali na přepad rybníka, aby se zabránilo znečištění životního prostředí.

Hasiči na místě zasahovali se speciální technikou – kontejnerem na likvidaci ropných havárií. Na místě události probíhala spolupráce s policií, odborem životního prostředí Magistrátu města Jihlavy a Českou inspekcí životního prostředí, kteří zajišťují likvidaci havárie odbornou firmou. Norné stěny a další technická opatření zůstávají na Písařském rybníce až do jejich odvolání.

Ve čtvrtek 4. 1. v odpoledních hodinách vyjížděli hasiči z Náměště nad Oslavou a Třebíče k obci Pucov, kde došlo k úniku neznámé látky do místního rybníka a potoka, který ústí do řeky Oslavy. V rybníce došlo k úhynu všech ryb. Jednotky provedly ucpání výpusti rybníka, aby zamezily dalšímu úniku neznámé látky do potoka a do řeky a následné monitorování celé situace, při kterém bylo zjištěno, že v potoce ani v řece nedošlo k dalšímu úhynu ryb.

Na místě probíhala spolupráce s odborem životního prostředí MěÚ Náměšť nad Oslavou, veterinářem, Povodím Moravy, obecním zastupitelstvem a Policií ČR. Veterinářem a odborem životního prostředí byly odebrány vzorky vody s neznámou látkou – výsledky nám nejsou v současné době známy.

Zdroj: HZS kraje Vysočina Autor: Denisa Vrbová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů