Pátek, 29. března 2024

Muzeum Mladoboleslavska vystaví unikátní nálezy

Muzeum Mladoboleslavska vystaví unikátní nálezy
MLADÁ BOLESLAV - Vzácné archeologické nálezy přiblíží veřejnosti výstava Z domu nazývaného Karmel, která začne ve středu v Muzeu Mladoboleslavska. Výstava představí předměty a písemnosti, které muzeum do sbírek získalo během záchranných archeologických výzkumů v areálu kláštera Na Karmeli. Unikátní je především nález rozsáhlého archívu českobratrského biskupa Matouše Konečného, starý takřka čtyři sta let.
Archív i další předměty se podařilo najít při rekonstrukci kláštera, který je součástí budovaného vysokoškolského areálu. Biskup Konečný ukryl své písemnosti v tehdy bratrském domě krátce po bitvě na Bílé hoře předtím, než jako čelný představitel jednoty bratrské musel opustit město.
„Nález jeho písemností je naprostým unikátem - k objevení tak velkého souboru písemností ukrytých takřka 400 let snad ještě nikde v Čechách nedošlo. Nález obsahuje přes 500 dopisů a na 100 různých dalších dokumentů, jako jsou účty, různé poznámky a zápisky, rukopis veršované skladby, rejstříky či inventáře,“ řekl pracovník muzea Pavel Sosnovec.
Tyto písemnosti nám podle něho pomohou osvětlit jak život a působení jednoty bratrské v prvních dvou desetiletích 17. století v Mladé Boleslavi a okolí, tak i politické a náboženské dějiny v Čechách a na Moravě v předbělohorském období.
„Pochopitelně bude vystavena jen malá část dokumentů - dopisy šlechticů Václava Budovce, Karla ze Žerotína, Henyka z Valdštejna, Petra Voka z Rožmberka, dále mnoha bratrských duchovních, ale i nejrůznější zajímavosti, jako je dopis odsouzence k trestu smrti,“ řekl Sosnovec.
Návštěvníci si budou moci rovněž prohlédnout seznamy členů jednoty jak z Mladé Boleslavi, tak i z blízkých měst a vesnic, z Prahy, ale i třeba z Litomyšle či Pardubic, vyúčtování stavby nového kostela v Rychnově nad Kněžnou nebo například dopis, kde je zmínka o nemoci kněze Komenského.
Muzeum vystaví také další ukázky z velkého množství předmětů objevených archeology - součásti nádob, kamnové kachle, zbytky skleněných pohárů, různé předměty denní potřeby i v podstatě unikátní vzkaz v láhvi od dělníků, kteří zde před 100 lety pracovali. Výstava, na které bude možno zhlédnout také trojrozměrný model a vizualizaci projektu vysokoškolského areálu Škoda Auto, skončí 28. ledna. Výstava potrvá podle Sosnovce jen krátce, protože písemnostem starým 400 let nesvědčí příliš světla.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů