Pátek, 19. dubna 2024

Více jak devadesát pět procent vlčnovských domácností bude napojeno na novou čistírnu odpadních vod

Více jak devadesát pět procent vlčnovských domácností bude napojeno na novou čistírnu odpadních vod

Vlčnov na Uherskohradišťsku se intenzivně připravuje na výstavbu čistírny odpadních vod. Počtem obyvatel patří totiž do kategorie obcí, které musí do roku 2010 vyřešit problém s odpadovým hospodářstvím, jinak mu hrozí - stejně jako ostatním - vysoké finanční akce. Ve Vlčnově tu bude pochopitelně nejvýznamnější a také nejnákladnější investice v letošním roce. 

Na investici za přibližně třicet milionů korun se ve Vlčnově připravují už několik let. Původně se hovořilo o tom, že odpadní voda z Vlčnova se bude odvádět do čističky v Uherském Brodě. Taková úprava by ale přišla až na padesát milionů korun. Proto ji zastupitelé šmahem zavrhli a hledali další řešení. Dospěli k závěru, že nejvýhodnější bude postavit vlastní zařízení.

K tomu ale zase chyběl obci pozemek. Než se o něm rozhodlo a zařídily se potřebné právní kroky, tak uplynuly dva roky. "Je taková zajímavost, že budeme jedni z těch, kteří nebudou stavět čistírnu odpadních vod na svém katastrálním území, ale v oblasti Veletin, kde jsme vykoupili pozemky. V tomto okamžiku jsme těsně před podáním žádosti o stavební povolení," říká starosta Jan Pijáček.

Dotace od státu by měla dosáhnout až na šedesát procent z celkové částky. Dalších dvacet procent pokryje půjčka a zbytek si Vlčnov zaplatí ze svého. "Takže v okamžiku, kdy bude vyhlášený program, ze kterého bychom měli čistírnu financovat, tak budeme připraveni pro podání žádosti a budeme mít k dispozici všechny doklady," uvádí Jan Pijáček.

Stávající kanalizace je podle starosty Vlčnova Jana Pijáčka v relativně slušném stavu, takže obec nebude muset investovat velké prostředky do rekonstrukce například kanalizačního sběrače, ale poměrně jednoduchým způsobem se systém propojí mezi sebou. "My se domníváme, že výstavba by měla trvat zhruba jeden rok čistého času," dodává starosta Jan Pijáček. Čistírna odpadních vod bude nejprve uvedena do zkušebního provozu a poté na ni bude napojeno více jak 95 procent domácností. To je přibližně 2950 obyvatel Vlčnova.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů