Čtvrtek, 28. března 2024

Hradec: Blok elektrárny může zničit okolní lesy

Hradec: Blok elektrárny může zničit okolní lesy

Hradec Králové - Nový energetický blok, který hodlá vybudovat elektrárna v Opatovicích nad Labem, může podle vedení hradecké radnice přinést vážné problémy celému regionu.

Zátěž prokáže provoz

Proti stavbě dalšího kotle v zásadě nic nemáme. Pokud elektrárna do záměru zapracuje všechny naše připomínky, které se týkají imisních limitů. Ale musí také zaručit bezpečné ukládání popílku. V dobách sucha by mohl velmi vážně poškodit hradecké lesy, uvedla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.

Podle vedoucího oddělení ochrany čistoty ovzduší hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Rostislava Jireše se start chystaného nového bloku elektrárny na ovzduší ve městě určitě podepíše. äMíru vlivu ale prokáže až fyzické měření za provozu,ô uvedl. Dodal však, že případné překročení limitního množství prachu, k němuž Hradci už moc nechybí, by pro město znamenalo řadu problémů a nutnost přijmout opatření.

Kromě častějšího zametání ulic by šlo například o vymístění dopravy z města.

Opatovická elektrárna považuje chystanou výstavbu bloku za krok správným směrem. äHodláme vybudovat energetický blok, který by byl schopen spalovat i biomasu. Má navíc umožnit zásadní rekonstrukci kotelny, aby splňovala ekologické limity platné od roku 2016, bez výpadků dodávek elektrické energie. To je předpokladem pro cenově přijatelné dodávky tepla v rámci regionu i po roce 2016,ô tvrdí Pavel Hypius z International Power Opatovice.

Podle něj lze předpokládat, že oprávněné připomínky budou zohledněny ve stanovisku ministerstva životního prostředí. äMůžeme potvrdit, že jak aromatické uhlovodíky, tak arzen jsou v dokumentaci řešeny,ô dodal.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů