Pátek, 29. března 2024

Krkonoše - počet vodních ptáků se v regionu nemění

Krkonoše - počet vodních ptáků se v regionu nemění

Vrchlabí ľ Sčítání vodního ptactva neprokázalo v krkonošské lokalitě žádné významné změny v druhové skladbě ani počtech.

Uvedl to Jiří Flousek ze Správy Krkonošského národního parku. Jako člen České ornitologické společnosti se celosvětové akce, konané vždy o jednom z lednových víkendů, každoročně účastní. äSleduji situaci na Labi v úseku od Herlíkovic ke spodnímu okraji Vrchlabí, dále na vodní nádrži Vejsplachy, rybníku u letiště a na rybníčku v zámeckém parku,ô přiblížil úsek Flousek.

Letošní teplá zima se kupodivu na počtu a druhové skladbě vodního ptactva nepodepsala. äŽádný posun nenastal. Ptáků je každoročně téměř stejný počet. Jedinou pozorovatelnou změnou je, že například volavky a divoké kachny se vzhledem k nezamrzlým stojatým vodám zatím nestěhují na řeku,ô sdělil ornitolog a dodal, že divokých kachen je ve Vrchlabí zhruba sto osmdesát. äZa velkou raritu považujeme, že kachna v zámeckém parku vyseděla čtyři mláďata. To se v zimě skutečně nestává. Teď o kachničky pečují pracovnice útulku pro hendikepovaná zvířata, který provozuje správa národního parku,ô upozornil Flousek. Sčítání vodních ptáků má rozsáhlý mezinárodní rozměr. Koná se pravidelně už od roku 1967. Do projektu se i letos zapojili lidé z více než stovky zemí pěti kontinentů.

Centrála se sběrem dat je umístěna v Holandsku. Akci v České republice koordinuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Českou ornitologickou společností. äCílem projektu je zachycení změn početnosti vodního ptactva, odhad velikosti populací a na základě toho rozpoznávání trendů dalšího vývoje,ô uvedl ornitolog Jiří Flousek.

Konečné údaje ze sčítání, které se konalo o uplynulém víkendu, mají být známy koncem tohoto týdne.

Krkonošský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů