Pátek, 29. března 2024

V lesích ubylo srnčí a černé zvěře

V lesích ubylo srnčí a černé zvěře

Myslivce nejvíce potěšil kapitální muflon, ohodnocený zlatou medailí

Loňská dlouhá zima s přemírou sněhu výrazně negativně ovlivnila stavy zvěře v lesích Karlovarského kraje.

Hlavní lovecká sezóna, která skončila 15. ledna, zaznamenala především úbytek srnčí a černé zvěře, která byla minulou krutou zimou nejvíc zasažena.Nejinak tomu je ve významné honitbě Karlovarského kraje v Lesním závodě Kladská LČR, který myslivecky hospodaří na ploše 18 500 hektarů.

"Loni jsme našli 136 kusů uhynulé zvěře. Plán lovu jsme měli 1100 kusů jelení, sičí, dančí, mufloní, srnčí a černé zvěře. Ulovili jsme pouze 860 kusů," řekl Právu vrchní lovčí z Kladské Tomáš Janda.

Proti minulé zimě, kdy na Kladské ležel sníh až do výšky 160 centimetrů, byla právě uplynulá lovecká sezóna velmi netradiční. Sníh pro změnu zcela chyběl. "To mělo za následek, že zvěř byla rozptýlena po celé ploše a o to hůř se lovila," vysvětlil Tomáš Janda.

Nejezdí jen zahraniční lovci

Během 210 trofejových lovů v uplynulé sezóně v honitbě Lesního závodu na Kladské se podařilo ulovit kapitálního muflona, ohodnoceného zlatou medailí za zisk více než 220 bodů. Zlatou medaili si vysloužila také jedna trofej jelena siky.

"Pro nás je potěšující zjištění, že k nám nejezdí už jen zahraniční lovci. Teď je to tak padesát na padesát procent. Pokud jde o cizince, jsou to hlavně Němci, pak Švýcaři, Rakušané, Italové a byl tu i lovec ze Švédska," vypočítává vrchní lovčí z Kladské, která nabízí pobyt ve stylovém loveckém zámečku..

Mají starost o lesní porost

Lesní závod Kladská si je plně vědom významu zalesněné plochy, které se věnuje. Leží v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

"Máme rovněž uprostřed lázeňského trojúhelníku nezastupitelnou vodohospodářskou roli. Proto péči o zvěř spojujeme s velkou starostlivostí o les.

Snažíme se, abychom omezily ztráty na lesních porostech, které způsobuje především sičí zvěř, jejíž stavy cílevědomě snižujeme. Je tomu tak proto, že tato zvěř není u nás původní. Zaměřujeme se v posledních letech především na jelení, srnčí a černou zvěř," uzavřel Janda.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů