Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda vyhlásila stav nouze v lesích v pěti krajích

Vláda vyhlásila stav nouze v lesích v pěti krajích

Stav nouze, který má mimo jiné umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici potrvá do 5.února.

Praha 24. ledna

Vládavyhlásila kvůli kalamitě v lesích nouzový stav v pěti nejvíce postižených krajích a vybraných okresech. Jde o Vysočinu, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Liberecký kraj a osm dalších okresů. Stav nouze, který by měl mimo jiné umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici, potrvá od 25. ledna 5:00 do 5. února 24:00, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zemědělství Petr Gandalovič.

V rámci nouzového stavu bude zakázán vstup do lesů, kde je krizový stav, uvedl Gandalovič. Vzhledem k přívalům sněhu hrozí podle něj zlomení poškozených stromů a ohrožení lidského zdraví. Při MZe vznikne krizový štáb, který bude koordinovat práce na likvidaci kalamity. Vyhlášení nouzového stavu podle ministra umožní efektivněji zadávat práce na likvidaci polomů.
Státní podnik Lesy České republiky (LČR), jehož lesy kalamita zasáhla nejvíce, nyní připravuje právní analýzu rozhodnutí vlády. "Na základě této analýzy rozhodneme, jaká všechna opatření LČR v rámci nouzového stavu přijmou," řekl ČTK mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Podle posledních údajů vichřice z konce minulého týdne porazila v lesích spravovaných LČR zhruba 4,5 milionu metrů krychlových dřeva, což jsou asi dvě třetiny ročních těžeb podniku. Z hlediska LČR to bude podle Gandaloviče znamenat horší ekonomický výnos, protože dřevo se bude těžit s vyššími náklady a utržená cena bude zřejmě nižší.

Pro Lesy ČR je podle generálního ředitele Františka Koníčka rychlost zpracování kalamity zásadní. A to nejen z pohledu prodejních cen dřeva, jehož kvalita bude při delším ležení v lese klesat, ale i proto, aby bylo dost těžebních kapacit. Těžební firmy totiž mohou odlákat zakázky sousedních zemí, kde vichr také lesy zle poškodil.
Majitelé soukromých a obecních lesů dříve odhadli, že čtvrteční a páteční vichřice poškodila v jejich porostech až tři miliony metrů krychlových dřeva. Ročně ve svých lesích vytěží asi 6,5 milionu metrů krychlových.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů