Čtvrtek, 28. března 2024

V Otrokovicích bude další přístroj na měření kvality ovzduší

V Otrokovicích bude další přístroj na měření kvality ovzduší

Zlín -- Otrokovická radnice si chce pronajmout v pořadí už třetí přístroj na měření kvality ovzduší. Měl by monitorovat centrum města. Novináře o tom dnes informovala místostarostka Libuše Škrabolová. Roční pronájem jednoho přístroje přijde radnici na 90 milionů korun. Všechny tři stanice umožní radnici kompletně pokrýt celé Otrokovice.

Přístroje, které již monitorují hodnoty oxidu siřičitého a oxidu dusičitého, jsou umístěné na Základní škole Mánesova a na Základní škole Trávníky. Obyvatelé na nich ihned vidí, jaký vzduch v daný okamžik dýchají.

Měření se provádí každou hodinu. S daty pracuje především odbor životního prostředí, který na jejich základě může vyměřovat poplatky za znečištění ovzduší malým a středním podnikům. "V případě překročení povolených limitů rozhoduje o zastavení těchto provozů," řekla ČTK a Českému rozhlasu místostarostka. V posledních letech se podle ní nestalo, že by naměřené hodnoty překračovaly povolené limity.

Na Základní škole Trávníky by v budoucnu měla být umístěná zařízení na koncentraci prachových částic PM10, tedy těch, které postihují zejména průdušky a způsobují problémy dýchacího ústrojí. Základní škola Mánesova již využívá kompletní meteorologickou stanici. Žáci s ní pracují při výuce.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů