Čtvrtek, 18. dubna 2024

Voda v zahradě

Žádný jiný prvek v zahradě nemá tolik podob jako voda.
Voda v zahradě

Člověka vždy magicky přitahovaly její jiskřivá proměnlivost, šum a živost pohybu. Voda v letním horku příjemně osvěžuje a zlepšuje klima zahrady.

Pokud se rozhodnete rozšířit zahradu o vodní prvek, musíte si ujasnit, jakou formu by měl mít. Berte v potaz dvě důležitá varování: pohyb dětí v zahradě i špatně provedená elektroinstalace mohou mít tragické následky.

Přemýšlejte, zda si přejete mít klasické přísně geometrické tvary, nebo neformální přirozený styl. Nesmíte také zapomenout, že zrcadlící se hladina láká spoustu divokých živočichů, kteří využívají vodu k pití.

přísný styl.jpg
Přesné linie a pravidelnost, to jsou znaky klasické betonové nádrže

Klasika, či neformální styl?

Klasické stavby charakterizují přísné tvary. Na jejich výstavbu se nejčastěji používá beton nebo cihla. Neformální styl vyzařuje naopak přirozenou nepravidelnost. Například fóliová jezírka snadno zapadnou do zahrady. Jejich osázení na březích je snadnější, rostliny skýtají úkryt živočichům.

Dalším měřítkem ve vašem rozhodování by mohlo být, zda máte raději zvuk a pohyb, nebo klidný odraz hladiny. Jestli chcete chovat rybičky či speciální rostliny, například lekníny. Vezměte v úvahu váš rozpočet, dovednosti a náročnost následné údržby.

Malá zahrádka, velká zahrada

Pokud máte k dispozici větší prostor na své zahradě, můžete uvažovat o jezírku buď z plastového prefabrikátu, či z ohebné fólie. Také potůček nebo vodní kanál vynikne nejlépe na velké ploše. Ale ani majitelé malých zahrádek, dvorku nebo terasy se působivé vodní scenérie nemusí vzdávat.

fontánka.jpg
Velká fontána vypadá vznešeně, ale máte-li malou zahradu, pak je lepší volbou fontánka menší, například valounová

V tomto případě mohou využít staré kádě či jiné vodotěsné nádoby k vytvoření miniaturního jezírka. Velmi působivě vypadá také chrlič vody ve stěně. V obchodě se dají koupit již hotové fontánky, kterými cirkuluje malé množství vody. Na malém prostoru zahrádky si můžete vytvořit také valounkovou fontánku. Je velmi působivá a její pořizovací cena není vysoká.

Japonský sen

Vyznavačům orientálního stylu určitě udělá radost tekoucí voda s využitím různě širokých bambusových tyček a kamínků. Japonský minimalizmus má své kouzlo. Hodí se do moderních zahrad, které tolik neoplývají květinami. Důraz je kladen spíše než na samotné květy na množství odstínů zeleně, texturu rostlin a kamení.

japonská zahrada.jpg
Kouzlu vody podlehne každý: při pohledu na hladinu si člověk lépe srovná své myšlenky

Přísná linie

Klasické jezírko s geometricky přesnými liniemi se hodí do moderní zahrady s přísně stříhanými keři, pečlivě vybranými kameny a rostlinami. Dá se postavit z betonu nebo z pevných či pružných prefabrikátů. Jezírko může mít buď klidnou, nebo zčeřenou hladinu - díky jednoduché fontánce. Nevýhodou bývá řešení otázky, jak spojit klasický tvar s volnou výsadbou při okrajích.

Přirozená rozvolněnost

Jezírko s nepravidelnými okraji se obvykle vytváří z ohebných rybničních fólií. Její předností je velká variabilita. Můžete vytvořit jakýkoliv tvar a jakoukoliv hloubku; toho u plastových nádrží nedocílíte - mají pevně daný tvar. Manipulace s fólií je snadná a u kvalitních výrobků najdete podrobný návod.

Při použití fólie odstupňujte kvůli rostlinám různou výšku terénu - nezapomeňte, že každá roste v jiné hloubce. Plastová nádržka má již stupně vytvořené. Při chovu ryb je potřeba, aby jezírko mělo místy hloubku osmdesát až sto centimetrů. U dna ryby přežijí i mrazy. Proti zamrznutí se osvědčily plovoucí předměty na hladině (polystyren, plastové kuličky).

Kam s tebou, jezírko?

Pro vodní plochu vybírejte místo, které není v blízkosti stromů či keřů. Spadané listí ve vodě zahnívá, a přidělá vám tak práci. Též celodenně osluněné stanoviště není vhodné kvůli velkému odparu vody a množení řas.

lekníny.jpg
Jezírko je třeba osadit vhodnými rostlinami, které pomohou udržet vodu čistou

Práce s fólií není jen tak

Před pokládkou plastové nádrže dodržujte určitá pravidla. Základem je pevný podklad. Odstraňte veškeré ostré předměty a kořeny, aby se fólie neprotrhla. U větších plachet pevně svařte spoje. Fólie by měla přečnívat přes okraj jezírka.

Vhodným výběrem rostlin a kamenů na okraje se fólie zakryje. Vodní hladinu zkrášlí lekníny a šípatka. Mělčina je místo vhodné pro bahenní rostliny, například pro pomněnku, kyprej, blatouch, ostřici a orobinec. Na břehu se daří javoru dlanitolistému, který vás potěší hlavně na podzim svou ohnivou barvou.

Bublající potůček

Kaskády a vodopády jsou uměle nebo přírodně vytvořené stupně, nejlépe na svahu. Po nich voda stéká pomocí čerpadla. Koryto se vyloží fólií a kamením, následuje doplnění rostlinami. Tento vodní prvek je velmi efektní. Pohyb vody a zvuk navodí atmosféru horské bystřiny.

vodopád.jpg
Zvuk padající vody dodá zahradě další rozměr

Valounová fontánka

Princip spočívá v nádrži s čerpadlem, jež je důmyslně schovaná v zemi. To vše je překryté a schované pod vrstvou valounků, z nichž ústí tryska. Ústředním bodem je velký provrtaný kámen.

Toto řešení je vhodné do malých zahrádek. Výhodou je, že pro děti nepředstavuje žádné nebezpečí. V zimě, když se čerpadlo zastaví, může však vypadat pustě. Řešením bývá jeho rozmanité, stálezelené osázení.

Chrlič na zdi

Neobvyklá okrasa zkrášlí patium nebo dvorek. Malý proud vody tryská z ozdoby na stěně a voda se zachytává v nádobě pod ní. Tento proces řídí čerpadlo. Je to levná záležitost, která se prodává v řadě různých stylů. Nevýhodu má snad jen v tom, že kapající voda může někdy působit rušivě.

chrlič.jpg
Pokud máte dostatek  prostoru, může voda padat ne do nádoby, ale do rozměrnější nádrže

Jezírko v nádobě

Tam, kde není místo pro velká vodní díla, poslouží třeba vyřazený dřevěný sud, který jste chtěli vyhodit. Dají se použít jakékoliv vodotěsné nádoby, fantazii se meze nekladou.

Dřevěná nádrž by se měla nejprve impregnovat přípravkem, který neškodí rybám ani rostlinám. Následně se vystele fólií. Vlivem horka v letním období se voda rychle odpařuje, proto ji musíte častěji dolévat. Naopak v zimě snadno vymrzá, lépe je proto vypustit ji.

jezírko v kameni.jpg
Jestliže vám nevyhovuje nádoba ze dřeva, poohlédněte se i po jiných materiálech: kámen ve spojení s vodou může být tou pravou kombinací

V dnešní nabídce nepřeberného množství zahradních ozdob si podle svého vkusu vybere opravdu každý. Jedno je však jisté: voda k zahradě patří stejně jako včela ke květině. Zpříjemní váš pobyt na ní a dodá jí zcela jiný rozměr.

Kateřina Tomášová
http://www.abecedazahrady.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů