Pátek, 29. března 2024

Zlínská radnice bojuje s občany, kteří špatně třídí odpad

Zlínská radnice bojuje s občany, kteří špatně třídí odpad

Zlín - Zlínskou radnici trápí neukáznění občané, kteří do nových bílých nádob na čiré sklo stále odhazují sklo barevné. Pokud se ale obě barvy smíchají, sklárny již takový odpad nezpracují a pro město se třídění stává neekonomické. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekl náměstek zlínské primátorky Hynek Steska.

Osmašedesát nových bílých zvonů rozmístila radnice do některých městských částí na konci loňského roku. "Reagovali jsem tak na požadavky odběratele tohoto odpadu, tedy sklárny. Ty dodávky barevných skleněných střepů bez současných dodávek i čirého skla zastavily," vysvětlil Steska.

Nádoby jsou určené pouze pro čiré láhve například od nápojů či zavařenin. Podle Stesky si na ně lidé ještě zcela nezvykli a neustále do nich vhazují i sklo barevné. Velmi drobné příměsi sklárny tolerují, popřípadě je odstraní i pracovníci zlínských technických služeb. Větší příměsi už ale sklárny odmítají a pro město se třídění stává neekonomické. Taková směs skla se může podrtit a přidat do nejrůznějších stavebních směsí. "To ale není naším cílem," podotkl náměstek.

Zlínské technické služby už rozmístily desítky nádob na tříděný odpad. Kromě nových bílých zvonů mají lidé u svých domů také kontejnery na barevné sklo, papír a plasty. Před dvěma lety se ekologickou kampaň na podporu třídění odpadu rozhodl podpořit i Zlínský kraj. Tehdy nakoupil nových 255 popelnic do 32 obcí a měst regionu. Například město Zlín tehdy pro své území získalo 54 nádob, z toho 27 na třídění papíru a 27 na třídění plastu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů